Napoli - Juventus: Uvijek više od igre

Napolitanci, koji su prvi na tabeli Serije A, večeras od 20.45 dočekuju zahuktalu “staru damu”. Ako slavi, tim Lućana Spaletija će imati 10 bodova više od velikana iz Torina

8396 pregleda 0 komentar(a)
Juve traži način da zaustavi Viktora Osimena, Foto: Reuters
Juve traži način da zaustavi Viktora Osimena, Foto: Reuters

Januar je mjesec kada bi u Seriji A stvari mogle da postanu mnogo jasnije u borbi za Skudeto. Tradicionalno, timovi koje vodi Lućano Spaleti u prvom mjesecu u godini baš i ne briljiraju, ali Napoli je ove sezone više puta pokazao da ima sve što mu treba da osvoji titulu.

Napolitanci su u prvom meču u 2023. izgubili (protiv Intera u Milanu su doživjeli prvi poraz u sezoni i prekinuli niz od 11 trijumfa), potom su savladali Sampdoriju u Đenovi, a večeras ih čeka derbi protiv Juventusa na stadionu “Dijego Maradona” od 20.45.

U ovom momentu ne postoji teži protivnik u Seriji A za Spaletija, jer je Juve vezao osam pobjeda, nije primio gol u tom nizu i drugi je na tabeli sa Milanom, sa sedam bodova manje od lidera Napolija.

Trener “stare dame” Masimilijano Alegri je prepustio ulogu favorita “azurima”, rekao da su najbolja ekipa na Apeninima, ali Spaletijev odgovor nije mogao da bude konkrentniji:

- Ostavimo se tih priča, Alegriju odgovara sporedna uloga. Nije Juve uložio toliko novca i doveo takva pojačanja da bi se borio za četvrto mjesto - rekao je Spaleti.

Napoli igra najbolji fudbal u Italiji, a Juventus pobjeđuje na sve načine. Istina, malo je utakmica ove sezone u kojima je dominirao...

- Alegri je prihvatio ono što se u Juventusu traži - samo je pobjeda bitna. U Napulju je drugačije, ovaj tim i ovaj grad imaju srce i dušu, voli se lijep fudbal. Tako je, na kraju krajeva, Napoli i bio šampion sa Maradonom. Mi želimo da igramo dobro i da osvojimo tri boda, a šta može Juve vidjeli smo u posljednja dva meča protiv Kremonezea i Udinezea. To je tim koji zna kako se pobjeđuje - poručio je bivši trener Intera, Rome, Zenita...

Najdominantniji napad će udariti na najjaču odbranu - Napoli je dao 39 golova, Juventus primio samo sedam.

- Svako bira način kako da dođe do cilja. Juventus ima defanzivni blok, rijetko kada igra presing, a mi ćemo učiniti sve da budemo spremni da na malom prostoru napravimo razliku. I da osvojimo tri boda - jasan je Spaleti.

Juventus
foto: Reuters

Nije Spaleti tek tako izgovorio sve što misli o Alegriju i Juveu. Pozadina svega je svađa sa trenerom velikana nakon utakmice koja je odigrana u Napulju u septembru prošle godine. Tada je domaćin slavio 2:1, a dva trenera imala su verbalni okršaj tokom i poslije utakmice.

- Poštujem Spaletija, zabavan je i posvađamo se s vremena na vrijeme. Ja za razliku od njega nisam trener, trebalo je da se bavim nekim drugim poslom. On je najbolji u vođenju ekipa, najbolji je i da nauči druge kako to treba da rade - bio je ironičan Alegri na jučerašnjoj pres konferenciji.

O samom meču je rekao:

- Derbi je veoma važan za Napoli, koji želi da osvoji Skudeto, a i tabela jasno kaže da je najbolja ekipa u Italiji. Kakve su naše ambicije? U dobroj smo seriji i u ovom momentu mislimo samo na to kako da budemo među četiri najbolja tima - istakao je Alegri.

Sa Spaletijem i Alegrijem ili bez njih - dueli Napolija i Juventusa su uvijek bili više od same igre. Za Napolitance odavno predstavljaju borbu siromašnog juga protiv bogatog sjevera Italije, a i odnosi dva kluba su narušeni kada je u ljeto 2016. Gonsalo Iguaino prešao u Juventus za 90 miliona eura.

7

golova je ove sezone primio Juventus u Seriji A. Posljednji put se mreža “stare dame” tresla u porazu od Milana prije više od tri mjeseca (2:0)

1

poraz je u sezoni doživio Napoli. I to prije nešto manje od 10 dana kada je u derbiju bolji bio Inter (1:0). “Nerazuri” su tako prekinuli seriju “azura” od 11 pobjeda

Bonus video: