Ten Hag sprema osvetu, Junajted odavno nije bio u boljem momentu

Vikend u Premijer ligi počinje mančesterskim derbijem (13.30) - "crveni đavoli" protiv Mančester sitija jure devetu pobjedu zaredom u svim takmičenjima

5768 pregleda 2 komentar(a)
Haland je u prvom derbiju upisao het-trik, Foto: Reuters
Haland je u prvom derbiju upisao het-trik, Foto: Reuters

Više decenija su mančesterski derbiji bili jednosmjerna ulica u kojoj se pitao Junajted, ali više od 10 godina - pogotovo od odlaska ser Aleksa Fergusona i dolaska Pepa Gvardiole - situacija u gradu se totalno promijenila.

"Građani" osvajaju trofeje, pobjeđuju "crvene đavole" u kontinuitetu, dok klub sa "Old traforda" čini sve da se za početak makar približi "bučnim komšijama".

Prvi derbi ove sezone je pokazao koliko težak posao čeka Junajted (Siti je slavio 6:3 na “Etihadu”), ali od tog 2. oktobra je mnogo toga drugačije pod komandom Erika ten Haga na "Teatru snova".

Malo pomalo, korak po korak i meč po meč - djeluje da je Holanđanin vratio kulturu velikanu i učinio da navijači s nestrpljenjem čekaju gradski derbi koji je zakazan za danas od 13.30.

Junajted je u seriji od osam pobjeda u svim takmičenjima, od toga četiri u Premijer ligi, pa na diobi četvrtog mjesta ima samo dva boda manje od drugoplasiranog Sitija.

"Znam da sve zanima stanje na tabeli, ali sa nama to nije slučaj pred derbi. Tek je sredina januara, sezona nije ni na polovini, a svi znamo kada se rješavaju borbe za trofeje. Da, ako pobijedimo, imaćemo samo bod manje od Sitija, ali to sada nije ključna stvar", rekao je Ten Hag.

Bivši trener Ajaksa je istrpio nekoliko žestokih udara na Ostrvu od kada je ljetos stigao u klub.

Teški porazi od Brentforda, Sitija, pa i Aston Vile djeluju kao daleka prošlost, izašao je kao pobjednik i iz slučaja Kristijano Ronaldo, pa je sve više onih koji vjeruju da gigant na klupi konačno ima čovjeka sposobnog da ideje i sistem sprovodi u djelo. I tu se ne misli samo na ono što se događa na terenu...

A na terenu je stanje trenutno idealno. Nijedan menadžer Junajteda u 145 godina dugoj istoriji nije brže stigao do brojke od 20 pobjeda od Ten Haga - upisao ih je u 27 utakmica.

Prošle sezone je tim, a vodili su ga Ole Gunar Solskjer i Ralf Rangnik, slavio ukupno 20 puta u 49 mečeva.

"Taj poraz od Sitija u oktobru je bio lekcija koju smo prihvatili. I što je još važnije, iz te lekcije smo naučili. Napravili smo veliki napredak u igri u odnosu na taj period. Taj meč više nije bitan, jer pripada prošlosti. Mi možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost i mislim da će sada mnogo toga biti drugačije", jasan je Ten Hag.

Iako Siti posljednjih godina dominira u engleskom fudbalu, Junajted je često znao da ga nadigra i pobijedi.

Posljednji dueli, ipak, pripali su timu Pepa Gvardiole - od novembra 2021. do oktobra 2022. je slavio u tri premijerligaška meča uz gol razliku 12:4.

Za Siti ovaj derbi stiže nakon eliminacije iz Liga kupa Engleske od Sautemptona. Šampion Engleske je poražen 2:0, nije imao šut u okvir gola, pa je Gvardiola poručio:

"Ako budemo igrali ovako protiv Junajteda onda nemamo šansi".

Niko, ipak, ne sumnja u snagu Sitija, iako je vezista Ilkaj Gindogan prije dva dana poručio da djeluje da timu "nedostaje želje i gladi koju je imao ranijih sezona".

"Ništa pogrešno nije rekao Ilkaj. To se dešava ekipama koje osvoje četiri titule prvaka Engleske u posljednjih pet godina. Nisam zabrinut, ali znam da možemo da budemo mnogo bolji nego što jesmo", poručio je Katalonac, čiji tim ima pet bodova manje od lidera Arsenala.

Gvardiola je svjestan da je Junajted u naletu.

"Ne znam kakve je probleme imao Junajted u prvom dijelu sezone, ali činjenica je da je sada u vrhu i da je konkurentan. Da li sam iznenađen? Nisam", istakao je menadžer Sitija.

Bonus video: