Golgeterski uspon momka iz Mančestera: Da li je odlazak Ronalda "oslobodio" Markusa Rašforda?

Rašford je od početka novembra dao tri puta više golova nego kompletan tim Čelsija

16099 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters/Molly Darlington
Foto: Reuters/Molly Darlington

Ne postoji napadač koji je u ovom momentu sezone u boljoj formi od Markusa Rašforda.

Engleskom reprezentativcu kao da je prijala sloboda koju je dobio odlaskom Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda, pa sa njim u ovakvom naletu "crveni đavoli" imaju pravo da vjeruju da bi sezonu mogli da završe sa makar jednim trofejom na koji čekaju od 2017.

Rašford je do sada u sezoni postigao ukupno 22 gola, posljednji je dao sinoć na "Nou kampu" protiv Barselone, a posebno je inspirisan u 2023.

Od 3. januara i duela sa Bornmutom, Rašford je u svim takmičenjima mrežu tresao ukupno 11 puta. Samo u tri meča od ukupno 13 koliko je odigrao Junajted u Premijer ligi, FA kupu, Liga kupu i Ligi Evrope mladi napadač nije bio strijelac...

Rašfordov golgeterski uspon u sezoni je počeo u oktobru prošle godine kada je uhvatio pravu formu u Ligi Evrope, ali na Mundijalu u dresu Albiona nije dobio pravu šansu kod Gareta Sautgejta.

Igrao je 21 minut na premijeri protiv Irana i dao gol, onda je postigao dva u posljednjem meču u grupi kada je rival bio Vels, da bi u nokaut fazi proveo na terenu ukupno 32 minuta - šest u osmini finala protiv Senegala, potom 26 sa Francuskom u četvrtfinalu...

Nešto slabija minutaža na Svjetskom prvenstvu ga, ipak, nije poremetila, pa je u Junajtedu menadžer Erik ten Hag mogao da računa na najbolju verziju Markusa Rašforda.

"On je izvanredan napadač. Daje golove lijevom i desnom nogom, ali i glavom. Bitno je da se zadrži koncentracija tokom cijelog meča, pogotovo u završnici, a on ima sposobnost da to učini. Ima odlične mogućnosti, fizičke i tehničke, ali mora da uvijek pokazuje pravi mentalitet - onda je nezadrživ", rekao je Ten Hag.

Nema dileme da je Rašford najzaslužniji što je Junajted treći na tabeli Premijer lige, što je stigao do finala Liga kupa (čeka ga duel za trofej sa Njukaslom) i što je jedan od favorita za pehar u Ligi Evrope.

Koliko u tom takmičenju može velikan ostrvski velikan vidjelo se i sinoć protiv Barse u Kataloniji (2:2) kada je bio mnogo bolji rival...

Pedantni engleski statističari su Rašfordov učinak poredili sa timskom statistikom Čelsija i činjenice su poražavajuće za klub sa "Stamford bridža".

Rašford je, naime, od 10. novembra 2022. do danas postigao 18 golova igrajući za klub i reprezentaciju, a kompletan sastav Čelsija je put do mreže pronašao samo šest puta.

I to protiv Bornmuta (2:0), Notingem foresta (1:1), Fulama (1:2), Kristal Palasa (1:0) i Vest Hema (1:0).

"Plavci" su ove sezone u Premijer ligi dali ukupno 23 gola, manje nego sam Erling Haland u šampionatu (26), jedan više nego što je upisao Rašford u svim takmičenjima.

Bonus video: