"Noć vještica" i "osramoćeni Liverpul"

Odjeci pobjede Reala (5:2) nad Liverpulom u prvom meču osmine finala Lige šampiona

9260 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvadeset minuta je sve bilo idealno - Liverpul je sinoć vodio 2:0 protiv Reala u prvom meču osmine finala Lige šampiona, Darvin Nunjes i Mohamed Salah su postigli golove i na „Enfildu“ su se osjećale pozitivne vibracije.

Publika je imala razloga da vjeruje, naročito poslije dobrih igara ekipe posljednjih desetak dana. Nakon Mundijala u Kataru Liverpul je patio, mučio se da postigne gol, ali je u Premijer ligi uspio da savlada Everton i Njukasl, bez primljenog gola, što je bio tračak nade da je kriza iza ekipe Jirgena Klopa. A onda je na „Enfild“ stigao šampion Evrope.

Od 21. minuta stiuacija je počela da se mijenja. Vinisijus je prvo smanjio, a do kraja prvog poluvremena izjednačio, da bi u nastavku Karim Benzema sa dva pogotka i Eder Militao potpisali veliki preokret. Real je slavio 5:2 i postao prva ekipa koja je u jednom evropskom takmičenju postigla pet pogodaka na „Enfildu“.

Liga šampiona
foto: Reuters

"Prilično je jasno. Poklonili smo im pet pogodaka, mogli smo bolje da reagujemo kod svakog. Važno je izvući pozitivne stvari, a to je bilo prvo poluvrijeme, uprkos dva primljena pogotka. U drugom poluvremenu je sve bilo kako je Real želio, a on vas uvijek kazni, nikada ne prašta“, rekao je menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Nakon meča „redsi“ su se našli na udaru britanskih medija. Tako je „Daily Express“ napisao da je ekipa „rastavljena na djelove“, dok je „Daily Star“ napisao da je Liverpul "osramoćen".

„Previše grešaka smo napravili. Real nas je kaznio svaki put. Dosta toga je zbog njihovog kvaliteta. Nismo ni mi sebi pomogli, nismo se dobro branili kod Realovog trećeg gola. Mogli smo još bolje sa nekim loptama i tada je utakmica otišla. Teško je doći ovdje i pričati. Mnogo su dobri, a mi nismo bili na sto odsto u defanzivi i onda te oni kazne. Sebi smo sami pravili probleme“, rekao je Džordan Henderson nakon meča.

Oglasile su se i legende Liverpula – Džejmi Karager i Stiven Džerard. Nekadašnji defanzivac „redsa“ oštro je kritikovao Virdžila van Dajka.

„Prije dva mjeseca Van Dajk je rekao da ja ne bih mogao da igram u odbrani Mislim da bih sad mogao da ga zamijenim”, poručio je Karager.

Nije se Karager zaustavio samo na Van Dajku.

„Ovo je bilo sramotno za Liverpul. Cijele sezone nalazimo izgovore za njih, razloge zašto nisu dobri kao prethodnih sezona. Ali sramota je što nemaš ni priliku u drugom poluvremenu. Defanzivno su bili užasni cijele ove sezone“, rekao je Džejmi Karager.

Virdžil van Dajk
Virdžil van Dajkfoto: Reuters

Džerard je poručio da ekipa mora dobro da analizira ovu utakmicu.

“Ovo je Liverpulov sudar sa realnošću. Liverpul je savršeno startovao. Ali od momenta kada se Real vratio, on je dominirao. Svaki tim koji primi pet golova, mora da sprovede dublju analizu. Sada je potrebno da tim ponovo pronađe dušu”, objasnio je Džerard.

Za razliku od Ostrva, na Pirinejima je bolje raspoloženje. “Marca” je naslovnu stranu posvetila Vinisijusu uz naslov “Noć vještica”. I zaista, Vinisijus je obilježio meč, postigao dva pogotka i postao prvi fudbaler, još od Johana Krojfa, koji je postigao dva pogotka na “Enfildu” na jednom evropskom meču. Brazilac je na pet utakmica protiv Liverpula postigao četiri pogotka, bio je jedini strijelac u finalu u Parizu prethodne sezone i očigledno je da mu “redsi” odgovaraju.

Vinisijus proslavlja gol
Vinisijus proslavlja golfoto: Reuters

Ali, Vinisijus nije samo golovima mučio englesku ekipu. Iznudio je faul nakon kojeg je Militao postigao treći gol, potom je asistirao Benzemi za 5:2… Jednostavno, bila je to noć koju je obilježio mladi Brazilac. Poigravao se sa defanzivcima Liverpula koji su odigrali očajan meč.

Osim Vinisijusa, meč na “Enfildu” je blistao i Karim Benzema. Francuz ove sezone nije postigao gol u Ligi šampiona, a onda je sinoć bio dvostruki strijelac. Eksplodirao je u pravo vrijeme.

Benzema postiže gol
Benzema postiže golfoto: Reuters

"Veoma važna noć za nas. Počeli smo loše, a znali smo da će nas Liverpul i njegovi navijači pritisnuti u prvih 15 minuta. Međutim, poslije toga mogli ste da vidite pravi Real Madrid", rekao je Benzema nakon meča na "Enfildu".

Revanš je 15. marta u Madridu i trebalo bi da bude samo formalno, uprkos izjavi trenera Reala Karla Anćelotija, koji je kazao da je ovo samo prvi dio.

Anćeloti
Anćelotifoto: Reuters

"Liverpul je veliki tim koji nas je namučio u prvom dijelu, ali dvomeč nije završen. Nikako. Ovo je samo prvi dio dvomeča, otišlo je na našu stranu, ali i u revanšu ćemo igrati tako kao da nas očekuje mnogo rada i posla", poručio je Italijan.

Bonus video: