Derbi (ne)odlučuje

Meridianbet 1. CFL, 23. kolo - pod Goricom Budućnost - Sutjeska (18 h). Podgoričani u seriji od pet pobjeda protiv velikog rivala, koji želi da prekine crni niz. Dečić ima imperativ protiv Rudara, kome takođe trebaju bodovi, Petrovac gost Jezera, Iskra čeka Arsenal, Mornar sa Jedinstvom

8219 pregleda 0 komentar(a)
Velika pobjeda Budućnosti kraj Bistrice, Foto: FSCG
Velika pobjeda Budućnosti kraj Bistrice, Foto: FSCG

Budućnost za nastavak serije pobjeda u međusobnim duelima, jer je slavila čak pet puta zaredom; Sutjeska za prekid crnog niza u najvažnijoj utakmici na domaćoj klupskoj sceni; i jedni i drugi - za titulu!

Neće večerašnji sudar dva najveća crnogorskog kluba odlučiti prvaka, ostaće još 13 kola, neće niko steći ni veliku bodovnu prednost (Sutjeska sada ima dva boda i utakmicu više), ali bi mogao psihološku. Treći duel Budućnosti i Sutjeske ove sezone mogao bi barem da odgonetne ko je glavni favorit za titulu - gost, aktuelni šampion, ili domaćin, “izazivač”.

DŽUDOVIĆ: NA POBJEDU, SUTJESKA BOLJA NEGO JESENAS

Seriju od pet uzastopnih pobjeda protiv Sutjeske Budućnost nije imala ni kada je, prvih nekoliko sezona nakon sticanja nezavisnosti, imala značajno bolji tim od Sutjeske.

Ta serija je počela prošle sezone, pod Aleksandrom Nedovićem, jesenas je nastavio Miodrag Džudović sa dva trijuma - 2:0 kući, 1:0 na strani.

- Prethodne dvije utakmice su bili ravnopravne, posebno ta prva kada smo praktično ‘podijelili’ po poluvrijeme, ali smo se mi bolje snašli. Derbi je nepredvidiv, a mi se tako odnosimo i tako se spremamo - oprezan je Džudović.

Ipak, serija koja nije zanemarljiva, plus domaći teren - Budućnost želi pobjedu.

”Igramo na svom terenu, pred svojim navijačima i očekujem dobru utakmicu i pozitivan rezultat. Naravno, motiv je veliki, a uvijek kada igramo sa Sutjeskom igrači su nestrpljivi, baš kao i mi”, kazao je šef stručnog štaba Podgoričana.

Njegova ekipa nije igrala u utorak (odložen meč sa Rudarom), imala je više vremena za odmor od Sutjeske koja je igrala sa Iskrom (2:1). U našoj ligi, gdje se igra u mnogo sporijem ritmu u odnosu na evropski prosjek, ni to nije zanemarljivo.

”Imali smo dosta vremena za pripremu derbija, a mi ćemo se prema ovoj utakmici ponijeti kao prema svakoj drugoj. Smatram da je Sutjeska još bolje izbalansirana nego što je bila u prvom dijelu sezone, očekujem prije svega dobru fudbalsku atmosferu, zatim dobru utakmicu i na kraju našu pobjedu”, rekao je Džudović.

BRNOVIĆ: NEMA TAJNI, IGRAČI DA UŽIVAJU, NE ODLUČUJE SE JOŠ

Trener Sutjeske Nenad Brnović želi da rastareti svoje fudbalere, koji ove sezone u 180 minuta nisu dali gol protiv Budućnosti - po njemu, igrači treba da uživaju u derbiju, koji (još) ne odlučuje o tituli.

”Za ovu utakmicu ne treba specijalna priprema. Igrači treba da uživaju. Mi tražimo da daju maksimum za klub i navijače. Svjesni smo kvaliteta i mana Budućnost. Poznajemo se jako dobro. Ni ja Džudovića, ni on mene ne može da iznenadi. Inspiracija nekog pojedinca može da riješi meč. Pokušaćemo da nametnemo svoj ritam i nadam se da ćemo uspjeti u tome. Dobro bi bilo da pobijedimo, ali mislim da ovaj meč neće puno odlučivati. Svjesni smo da poslije derbija ostaje još 13 utakmica i 39 bodova u opticaju”, rekao je Brnović.

U prva tri proljećna meča Sutjeska je primila šest golova - previše, čini se, uprkos ubojitom napadu (osam pogodaka).

”Moramo da igramo čvršće, sigurnije, da smanjimo broj grešaka. Mislim da je protiv Iskre odbrana bolje funkcionisala”, dodao je je Brnović.

Napadač Božo Marković je prethodnih sezona donosio mnogo radosti navijačima Sutjeske u utakmicama protiv Budućnosti.

”U svaki meč ulazim maksimalno motivisan, bez obzira na to o kojoj utakmici je riječ. Za Sutjesku dajem sto odsto”, poručio je Marković.

Kapiten Vladan Giljen smatra da negativan niz protiv Budućnosti ne treba da brine ekipu.

”I oni su isto ranije bili devet utakmica bez pobjede protiv nas. Tako da to ništa ne znači. Utakmica neće riješiti prvenstvo. Neće biti lako, ali idemo na pobjedu. Siguran sam u ekipu”, rekao je Giljen.

DEČIĆ POD IMPERATIVOM, ALI JE I RUDAR

Od ostalih mečeva posebno se izdvaja duel Dečića i Rudara, na stadionu OFK Titograda - Tuzani su pod velikim imperativom zbog tri poraza na startu proljeća, četuri uzastopna računajući i jesen, ali pod imperativom su i Pljevljaci, koji su posljednji na tabeli.

”Želimo sa pobjedom da izađemo iz krize u kojoj se nalazimo i vratimo se na pobjedničku stazu. Poštujemo Rudar, ali za nas je ova utakmica sve - želimo tri boda”, poruka je beka Dečića Danila Pešukića.

Parovi 23. kola

Jezero - Petrovac (14 h)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

Dečić - Rudar (14)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

Iskra - Arsenal (16)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Mornar - Jedinstvo Franca (17)

Sudija: Miodrag Gardašević (Nikšić)

Budućnost - Sutjeska (18)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

Bonus video: