BBC ukinuo suspenziju Geriju Linekeru

BBC je bio primoran da ukine veći dio svog vikend sportskog programa, nakon što su komentatori, analitičari i igrači Premijer lige odbili da se pojave u znak podrške Linekeru

2183 pregleda 0 komentar(a)
Lineker, Foto: Reuters
Lineker, Foto: Reuters

Britanski javni servis (BBC) saopštio je danas da je ukinuta suspenzija voditelju i bivšem fudbaleru Geriju Linekeru, koji je prethodno na Tviteru kritikovao novu politiku britanske vlade o izbjeglicama.

"Geri je cijenjeni dio BBC i znam koliko BBC znači Geriju, i radujem se što će on voditi emisiju ovog vikenda", rekao je direktor tamošnjeg javnog servisa Tim Dejvi.

BBC je bio primoran da ukine veći dio svog vikend sportskog programa, nakon što su komentatori, analitičari i igrači Premijer lige odbili da se pojave u znak podrške Linekeru.

Proslavljeni engleski fudbaler je najplaćeniji voditelj na britanskom javnom servisu, gdje vodi popularnu emisiju Meč dana (Match of the Day).

On je suspendovan u petak, nakon što je uporedio rečnik britanske vlade o izbjeglicama sa onim koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj 1930-ih godina.

BBC je tada saopštio da je Lineker prekršio pravila nepristrasnosti, a kritičari su ih optužili za gušenje slobode govora.

Dejvi je u saopštenju dodao da će se sprovesti nezavisna revizija BBC-jevih pravila za društvene mreže, kako bi se riješile "sive zone" u preporukama.

Bonus video: