„Tarf Mur” slavi legendu Sitija

Barnli se nakon sezone u Čempionšipu vratio u Premijer ligu. Na klupi "klaretsa" sjedi Vensan Kompani

14878 pregleda 0 komentar(a)
Veliki uspjeh Vensana Kompanija, Foto: Fc Burnley
Veliki uspjeh Vensana Kompanija, Foto: Fc Burnley

Nakon tri godine pauze Vensan Kompani se prethodnog ljeta vratio u Englesku. Poslije 11 godina igračke karijere, bivši kapiten Mančester sitija je ovog puta imao drugačiju i neobičnu ulogu - postavljen je za menadžera Barnlija. Bila je to neka vrsta eksperimenta, jer je Belgijanac tek počeo da se bavi trenerskim poslom, budući da je prije Barnlija vodio samo Anderleht.

Nakon ispadanja iz Premijer lige, Barnli su napustili igrači koji su bili okosnica tima prethodnih godina – sa “Tarf Mura” su otišli Nik Poup, Ben Mi, Džejms Tarkovski, Dvajt Meknil... Svi oni su bili simbol “tvrdog” Barnlija, ekipe koja je teško davala, a još teže primala golove pod vođstvom Šona Dajša. Sa Kompanijem su iz Belgije došli Džoš Kalen (Anderleht) i Anas Zaruri (Šarloa), stigao je i nekadašnji golman mlade crnogorske reprezentacije Arijanet Murić (Mančester siti), a na pozajmicu su došli Jan Matsen (Čelsi), Kristijan Teljo (Čelsi) i Tejlor Harvud-Belis (Mančester siti).

Uslijedila je fantastična sezona na “Tarf Muru”, koja je krunisana u subotu protiv Midlzbroa. Barnli je slavio (2:1) i sedam kola prije kraja izborio promociju u Premijer ligu. Nakon 39 kola ima samo dva poraza i ogromnih 87 bodova. Trećeplasirani Luton ima 19 manje i meč više.

- Ovo nisam ni sanjao. Do kraja ima još sedam utakmica, a mi već slavimo. Nismo ovakav rasplet očekivali na početku sezone. Željeli smo u Premijer ligu, ali smo mislili da će biti teže, rekao je Kompani.

Barnli je do uspjeha došao zahvaljujući senzacionalnoj formi i nizu od 19 utakmica bez poraza. Posljednji neuspjeh je pretrpio od Šefild junajteda 5. novembra prošle godine. Nakon pauze zbog Svjetskog prvenstva vezao je devet trijumfa.

- Nije bilo lako. Vjerovali smo u uspjeh, a ovo je tim koji može samo da napreduje. Igrači su poput djece - samo se zabavljaju. To je ono što posao u Barnliju čini uzbudljivim - dodao je Kompani.

Barnli je obezbijedio plasman u Premijer ligu, ali ne i prvo mjesto u Čempionšipu. Drugoplasirani Šefild junajted ima 13 bodova manje, a upravo će ova dva tima, u ponedjeljak na “Tarf Muru”, odigrati derbi sezone.

- Bilo ih je teško gledati pod vođstvom Dajša. Ali, oni su tih godina uspjeli da ispune ciljeve i zadrže se u eliti. Promjena je stigla dolaskom Kompanija. Brz fudbal i akcije koje počinju od posljednje linije su osnova novog Barnlija. Takođe, Kompani je doveo igrače koji su bili relativno nepoznati. Imao je podršku uprave, koja je ispunila njegove zahtjeve. Biće zanimljivo vidjeti kako će se ovi fudbaleri snaći u Premijer ligi - smatra sportski novinar na BBC Endi Bejs.

Stari, dosadni Barnli sa tvrdim utakmicama je prošlost. Vrijeme je za Kompanija i atraktivan fudbal.

Bonus video: