Gvardiola protiv Tuhela, Siti sa Bajernom: Vrijeme je za rasplet

Četvrtfinale Lige šampiona u fudbalu: Derbi na "Etihadu", Inter ide u Lisabon (21 sat), sjutra na programu dueli Milan - Napoli i Real Madrid - Čelsi

5716 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Počinje rasplet u Ligi šampiona, utorak i srijeda su dani rezervisani za prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona. Već naredne sedmice će biti poznati i polufinalisti najelitnijeg evropskog takmičenja.

Tri italijanska tima, prvi put od 2006. godine, igraće u četvrtfinalu - Inter, Milan i Napoli, "preživjela" su dva engleska (Mančester siti i Čelsi), te po jedan portugalski (Benfika), španski (Real Madrid) i njemački (Bajern).

Žrijeb je bio posebno zanimljiv, jer je na istu stranu žrijeba poslao sve tri italijanske ekipe, a u drugoj su tri prva favorita ovog takmičenja. Četvrtfinale kreće iz Mančestera i Lisabona - od 21 sat se sastaju Siti i Bajern, te Benfika i Inter.

SITI SPREMAN DA PIŠE ISTORIJU

Najveći derbi četvrtfinala je na "Etihadu" - Siti sa Bajernom, sadašnja protiv bivše ekipe Pepa Gvardiole.

Katalonac sa Bavarcima nije stigao do evropske titule, sa “građanima” i dalje vjeruje da je taj cilj moguć nakon što je prije dvije godine u finalu izgubio od Čelsija.

"U ovoj fazi ne postoji garancija. Mi činimo sve da postanemo prvaci Evrope i čast je što smo u istom krugu favorita kao klub kakav je Bajern. Prvo je bitno da ste ovdje gdje smo sada mi, ali znate svi da treba da budemo perfektni da bismo došli do cilja", rekao je Gvardiola.

Tomas Tuhel je Gvardiolu sa Čelsijem nadmudrio u finalu 2021, sada mu je rival na putu ka polufinalu nakon što je nedavno stigao u Minhen umjesto Julijana Nagelsmana.

"Gledali smo tri, četiri utakmice od kada je Tuhel na klupi Bajerna, ali možda i spremi nešto novo. Naš rival ima kvalitet u svakoj liniji tima, ali ima i mane koje ćemo probati da iskoristimo. Siguran sam da oni isto misle o nama", dodao je Gvardiola.

Pep Gvardiola
foto: Reuters

Za tri godine u Bajernu, Gvardiola je osvojio tri titule prvaka Njemačke i tri puta stigao do polufinala Lige šampiona.

"Proveo sam divan period u Minhenu i u njemačkom fudbalu, mnogo toga i naučio. Ipak, sada sam na drugoj strani, samo mislim na to kako da Siti prođe još jednu prepreku", istakao je Gvardiola.

Sitiju će nedostajati Fil Foden, a Bajernu Erik Maksim Čupo-Moting.

"U Mančesteru je samo prvo od dva veoma uzbudljiva poluvremena koja nas očekuju. Moramo da budemo spremni na sve zamke koje donosi ova utakmica, jer je snaga Sitija najveća moguća. Vjerujem da smo svjesni kakav nas zadatak čeka", rekao je Bajernov "senator" Tomas Miler.

MOMENAT U KOJEM JE BENFIKA FAVORIT

Kompletna sezona kakvu ima Benfika u Ligi šampiona i očajna izdanja Intera pogotovo u posljednja dva mjeseca govore samo jedno - lisabonski velikan ima ulogu favorita za plasman u polufinale.

"Nerazuri" više od mjesec nisu slavili u Seriji, sa drugog mjesta su pali na peto, a Liga šampiona nikada nije bilo takmičenje za vađenje.

Pogotovo što je Inter oslabljen - u Lisabonu neće biti Hakana Čalhanoglua i Milana Škrinjara.

Benfika
foto: Reuters

"Nadam se da ćemo početi da koristimo šanse koje stvaramo. U Seriji A nas je to koštalo mnogo bodova", poručio je trener Intera Simone Inzagi, koji bi u slučaju poraza možda već sjutra mogao da bude smijenjen.

Benfika, s druge strane, igra spektakularan fudbal i smiješi joj se titula u Portugalu, iako je prije nekoliko dana izgubila od Porta na "Lužu".

"Inter je vrhunska ekipa i ne može da nas zavara momenat u kojem se nalazi. Pojedinačni kvalitet koji posjeduje naš protivnik je nevjerovatan, ali mislim da je momenat da Inter misli više o nama", rekao je trener Benfike Rodžer Šmit.

Bonus video: