Milan ponovo ima "desetku": Maestro iz Malage oduševio i Kapela i Sakija

"Nisam ga volio kao igrača, mislio sam da nije na nivou Milana. Ali sada se potpuno promijenio, poboljšao. Sada pravi razliku", kaže Kapelo

8400 pregleda 0 komentar(a)
Brahim Dijas na meču sa Napolijem u Ligi šampiona, Foto: Reuters
Brahim Dijas na meču sa Napolijem u Ligi šampiona, Foto: Reuters

Možda će Italiju mnogi na prvu loptu povezati sa "katenaćom", ali jasno je da se fudbalske "desetke" nigdje na svijetu ne cijene kao na Apeninima.

Nekada su to bili naš Dejan Savićević, Roberto Bađo, Alesandro del Pjero, Franćesko Toti, a u godinama kada je takvih majstora sve manje na "San Siru" se pojavio momak koji konačno oduševljava sve - Brahim Dijas.

Maestro koji je prije 23 godine rođen u Malagi, išao je pomalo težim putem, s obzirom na to da se kao ekstra talenat nije snašao u Mančester sitiju i Real Madridu.

Ni prve godine u Milanu nisu bile baš najbolje pošto se "tražio" na poziciji iza napadača (ono što u Italiji zovu "trekvartista"), a onda je eksplodirao na desnom krilu.

Toliko da je i veliki Fabio Kapelo priznao da je pogriješio u vezi sa "desetkom" Milana

"Nisam ga volio kao igrača, mislio sam da nije na nivou Milana. Ali sada se potpuno promijenio, poboljšao. Sada pravi razliku", prenosi "Marka" Kapelove riječi nakon Dijasove predstave protiv Napolija u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona (1:0).

A, upravo je jedini gol na tom meču Dijasova zasluga - maestro "rosonera" na svojoj polovini jednim potezom "riješio" je Stanislava Lobotku i Marija Ruija i otvorio kontru nakon koje nije bilo spasa sa Napoli.

"Brahim je bio veoma dobar, po mom mišljenju pronašao je idealnu poziciju na desnom krilu. Dok svi čekali tvrd meč između Milana i Napolija on je ponovo zablistao", riječi su još jednog od najvećih trenera svih vremena Ariga Sakija.

Čini se da je Dijas pronašao prvog sebe od trenutka kada je gigant iz Lombardije doveo Šarla de Ketelara - kakvi su nastupi Milanove "desetke" od tada najbolje govori i to što belgijski supertalenat uglavnom sa klupe gleda mečeve svog kluba.

"Ono što ponovno blista u Ligi šampiona je genijalsnot Brahima Dijasa, koji je već bio značajan protagonista osmine finala protiv Tottenhama", piše novinarski veteran Franko Ordine

Filipo Gali, dugogodišnji trener mlađih kategorija Milana, Dijasa stavlja u rang sa još jednim majstorom kluba - Leaom.

"Oni su ti koji maštom mogu da naprave razliku", rekao je Gali.

Oduševljena i legenda "rosonera" Klarens Sedorf.

"Možete da napravite hiljadu dodavanja i da ne stvorite priliku, trebamo igrača koji preuzima odgovornost - kao što su Brahim i Leao", istakao je Sedorf.

Španija ili Maroko

Dijas i dalje nastupa za Milan kao pozajmljeni igrač Real Madrida, a biće zanimljivo i za koju reprezentaciju će odlučiti da nastupa - za Španiju, gdje je rođen, odigrao je jedan meč, dok bi po ocu mogao da nastupa i za senzaciju sa posljednjeg Mundijala Maroko.

"Bio sam u Milanu da upoznam Dijasa. Ima dvojno državljanstvo i bilo je iskrenog razgovora, ali ne pregovora. On je zatražio period za razmišljanje da bi se odlučilo između nas i Španije. Voli Maroko, ali to će biti samo njegova odluka", rekao je nedavno selektor Maroka Valid Regragui.

Bonus video: