Rasizam u Španiji: Navijači Kadisa vrijeđali Ridigera

Španski fudbal ima velikih problema sa rasizmom ove sezone

4206 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Ridiger, Foto: Reuters
Antonio Ridiger, Foto: Reuters

Navijači Kadisa vrijeđali su na rasnoj osnovi fudbalera Real Madrida Antonija Ridigera tokom utakmice u španskom prvenstvu.

Španski mediji objavili su danas video snimak na kome se čuje kako su navijači Kadisa poslije sinoćnje utakmice na rasnoj osnovi vređali Ridigera, kada je on prišao tribini da pokloni svoj dres osobi koja je navijač Reala.

Takođe, domaći navijači su raznim predmetima gađali tamnoputog njemačkog reprezentativca.

Ridiger je sa njima razmijenio nekoliko riječi prije nego što je pružio dres i mahao pojedinim navijačima. Dvije osobe iz stručnog štaba Real Madrida su zatim ispratile Ridigera do svlačionice.

Real je sinoć pobijedio Kadis sa 2:0.

Španski fudbal ima velikih problema sa rasizmom ove sezone, a posebno je vrijeđan igrač Reala Vinisijus Žunior, kome se skandiralo na nekoliko utakmica.

Liga je nadležnima podnijela više žalbi povodom tih uvreda, a rukovodstvo takmičenja je nedavno pojačalo video nadzor na utakmicama Reala.

Fudbalski klub Valjadolid nedavno je zabranio ulazak na stadion za 12 svojih navijača sa sezonskim ulaznicama, dok traje istraga o vrijeđanju Vinisijusa.

Prvo suđenje navijaču za uvrede na rasnoj osnovi u španskom fudbalu počeće ove godine, a u pitanju je navijač Espanjola, koji je prije nekoliko godina vrijeđao napadača Atletik Bilbaa Injakija Vilijamsa.

Bonus video: