Gospodin kojeg je Napulj čekao od Maradone: Spaleti konačno dobio poštovanje koje je davno zaslužio

Udineze uveo u Ligu šampiona, sa Romom i Interom pravio serije i rekorde za sva vremena, ali Skudeto je uvijek bježao od njega - sve dok nije stigao tamo gdje se titula, takođe, opsesivno sanjala

11781 pregleda 4 komentar(a)
Spaleti, Foto: Reuters
Spaleti, Foto: Reuters

Mirni gospodin iz Ćertalda, jednako mirnog i idiličnog mjestašca u Toskani, konačno je uspio - i to u gradu gdje će mu se to pamtiti kao nigdje u Italiji.

Lućano Spaleti je kroz cijelu karijeru bio vrhunski fudbalski stručnjak, ali uvijek mu se zamjeralo što nikada na Apeninima nije osvojio titulu. Napokon i to je prošlost, njegov Napoli je šampion Italije, a sve zasluge za Skudeto idu na njegovu adresu.

Teško je bilo kome u Napulju da se primakne božanstvu koje je Dijego Maradona, ali onaj koji će biti najbliži tome je upravo Spaleti. Veliki "El Pibe" je 1987. i 1990. ispod Vezuva donio prva dva Skudeta u istoriji, a onda je tim iz Kampanije dugo patio i čekao sličnu feštu - sve do trenutka dok Spaleti nije posložio svaku kockicu i stvorio nepobjedivu mašineriju.

Pobjedničke serije sa Romom i Interom za istoriju, ali bez Skudeta

Prvi put Spaleti je skrenuo pažnju na sebe još 2005, kada je uspio sa Udinezeom da izbori plasman u Ligu šampiona. O kakvom uspjehu se radilo treba se prisjetiti da je Serija A samo dvije godine ranije imala tri ekipe u polufinalu najjačeg Uefinog takmičenja.

Kasnije je u Italiji vodio Romu (u dva navrata) i Inter, sa ta dva tima imao serije bez poraza koje ostaju da se pamte, ali kada je bilo vrijeme za konačan udarac, "đalo-rosi" i "nerazuri" bi se ugasili, pa je Skudeto zaobilazio Rim i Milano, ali i Spaletija.

Sa Romom je u sezoni 2005/06 postavio rekord Serije A od 11 uzastopnih pobjeda, dok je sa Interom sezonu 2017/18 otvorio sa 16 premijernih kola bez poraza - jedini tim u istoriji Serije A kojem je to pošlo za rukom.

Toti "lažna devetka", sa Vučinićem pokorio Madrid

Kada je 2005. stigao u Romu nakon ne baš idealnog prvog dijela sezone, Spaleti je odlučio da promijeni formaciju. Tako je "vučica" počela da igra bez klasičnog špica - samo sa legendom Franćeskom Totijem u napadu, što će kasnije mnogi opisivati kao ulogu "lažne devetke".

Upravo sa tom promjenom je krenula Romina serija od 11 pobjeda zaredom, koja je krunisana pobjedom protiv najvećeg rivala Lacija.

Velike pobjede Spaletija na neki način pamtimo i u Crnoj Gori, s obzirom na to da je sa nekadašnjim kapitenom naše reprezentacije Mirkom Vučinićem u osmini finala Lige šampiona 2008. eliminisao Rael Madrid, a Roma tada postala prvi italijanski tim koji je u oba meča nokaut faze uspio da savlada giganta iz Španije.

Druga utakmica igrala se u Madridu, a riješio je upravo Vučinić golom u sudijskoj nadoknadi.

U Napulju mu ukrali Fiat Pandu, jer su željeli da ode

Prije dolaska u Napulj, Spaleti je radio u Zenitu iz Sankt Peterburga, gdje je sa najmoćnijim timom Rusije osvajao titule. Ipak, čekala se neka iz velikih liga.

Stigao je Napulj, a kako odmah nije uspio da donese Skudeto, bilo je i onih navijača koji su smatrali da treba da napusti Napoli.

Tako su mu ukrali auto Fiat Panda uz poruku da će mu ga vratiti kada napusti klub.

Spaleti ih nije poslušao - na njihovu sreću, ali i cijelog Napulja.

Mirni gospodin iz Toskane konačno je dobio poštovanje koje je davno zaslužio.

Bonus video: