Zašto je bitka za primat evropskih liga sve značajnija

Pozicija na tablici koeficijenta Uefe sve više dobija na značaju u susret novom formatu Lige šampiona, Francuskoj prijeti ispadanje iz takozvanih Liga petice, a prijeti joj holandska Eredivizija

3194 pregleda 1 komentar(a)
Vest Hem je pobjedom and AZ Alkmarom spasio francusku Ligu 1 pada na peto mjesto, Foto: TONY OBRIEN
Vest Hem je pobjedom and AZ Alkmarom spasio francusku Ligu 1 pada na peto mjesto, Foto: TONY OBRIEN

Poraz AZ Alkmara u prvoj utakmici polufinala Lige konferencija od Vest Hema (2:1 u Londonu), sa radošću je dočekan - u Francuskoj.

Razlog je sve važniji koeficijent Uefa, na osnovu kojeg se i formira broj učesnika nacionalnih takmičenja u evropskim takmičenjima. Holandska Eredivizija je sezonu dočekala na petom mjestu Uefine tabele, a u slučaju da je AZ Alkmar dobio obje polufinalne utakmice, a potom i osvojio Ligu konferencija, francuska Liga 1 bi imala problema da se takmiči sa najjačom holandskom ligom. Na trenutnoj tabeli, Liga 1 je peta, tik iznad Eredivizije, koja, međutim, i dalje prijeti da “razdvoji” Lige petice.

Na Uefinoj listi prva je Premiejr liga, potom La Liga, Bundesliga je treća, Serija A četvrta, mada Italija ima šansu da preuzme treću poziciju na kraju sezone.

No, dok u nekim ranijim sezonama i prethodnim vremenima to i nije bio problem, sada će u susret novom formatu Lige šampiona od sezone 2024/2025, to biti izuzetno značajno. Jer, nije isto imati šest učesnika u Uefinim ligama koje garantuje peti rejting, ili pak pet klubova za šesto mjesto na tablici koeficijenata. Osim toga, Top 5 garantuje i četiri direktna mjesta u grupnim fazama - Lige šampiona, Lige Evrope, Lige konferencija, što u startu donosi 16 bodova za Uefinu listu. Primjera radi, Hrvatska je ove sezone za učešće i rezultate svojih klubova dobila manje - 13 5 poena, a Škotska neznatno više (17,5) od garantovanih 16 za lige petice.

Dodatno mjesto u grupnoj fazi je veliki razlog da se zadrži status, a bodovanje se odnosi na četiri posljednje sezone, pa su zahvaljujući sjajnom učinku iz sezone 2021/2022 holandski klubovi u njoj skupili nevjerovatnih 19.200 bodova - Fejnord se plasirao u finale Lige Evrope, Ajaks u osminu finala Lige šampiona, PSV je igrao četvrtfinala Lige Evrope, a AZ i Vitese osminu finala.

Pošto se od naredne sezone brišu bodovi iz sezone 2018/2019, Francuska će izgubiti 10.583 a Holandija 8.600 bodova, ali ipak Liga 1 ima trenutnu prednost do 1.265 poena, pošto su njeni kluibovi sakupili više u ovoj sezoni takmilčenja, ali nije bezbrižna.

Francuska će svakako biti u prednosti jer će imati tri ekipe u grupi Lige šampiona, što joj daje u startu veći bonus, a ulazak u evrokupove znači osim bonusa i novac za klubove. Poznato je već sada koliko će klubova iz koje zemlje biti u Ligi šampiona 2024/2025, prvoj u ažuriranom formatu. Ali već druga sezona novog formata Lige šampiona - sezona 2025/2026, uveliko će zavisti od rezultata iz sezone evropskih takmičenja 2023/2024.

U regionu je prethodnih sezona najviše profitirala Srbija, pa će prvak, Crvena zvezda igrati direktno u grupi Lige šampiona, drugoplasirani u kvalifikacijama. Ulazak u Ligu šampiona znači i najmanje 25 miliona eura dobiti za beogradski klub.

Crnogorski klubovi su, tradicionalno, nepripremljeni za učešće u evrokupovima iz razloga jer ekipa koja zasluži nastup uglavnom bude desetkovana odlascima najboljih fudbalera. Sve je to uslovilo rane eliminacije i pad koeficijenta, pa će prvak Meridianbet 1. CFL od naredne sezone - 2023/2024 ići u pretkvalifikacije za Ligu šampiona, za razliku od prvog kruga kvalifikacija iz prethodnih sezona. Ta mjesta su do sada uglavnom bila rezervisana za prvake San Marina, Andore, Gibraltara...

Bonus video: