"Beskućnik" Luton blizu Premijer lige

Ako 27. maja u finalu plej-ofa pobijede Koventri, "šeširdžije" će vjerovatno morati da potraže novi stadion, jer njihov ne zadovoljava propise

10376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Luton je na korak od ispunjenja sna svih igrača popularne igrice "Fudbal menadžer" - da za samo šest sezona stigne od najniže (Lige 2, četvrtog ranga takmičenja) do najviše profesionalne lige u Engleskoj - Premijer lige.

Popularne "šeširdžije" će 27. maja na Vembliju u velikom finalu plej-ofa Čempionšipa protiov Koventrija igrati "utakmicu od 200 miliona funti", kako se popularno naziva duel koji vodi direktno u najjači i najprofitabliniji nacionalni fudbalski šampionat na svijetu.

Ali, dok većina vlasnika klubova koji su tako blizu Premijer lige razmišlja o tome šta fudbal u tako elitnom i finansijski moćnom društvu može da ponudi, Luton će morati da plati da bi se pridružio Mančester sitiju, Junajtedu, Arsenalu, Čelsiju, Liverpulu, Totenhemu...

Da plati rekonstrukciju svog, ili iznajmljivanje tuđeg stadiona.

Prva opcija je manje realna, jer se dotrajali “Kenivolt roud”, tipični stari engleski stadion, uklesan između kuća, nije arhitektonski mnogo promijenio od 1905. godine.

Njegova dogradnja zahtijevala bi iseljenje cijelog komšiluka, a alternativa je obnova barem jedne tribine za samo tri mjeseca, u šta treba uložiti 10 miliona funti. I pitanje je da li bi se tada ispunili strogi zahtjevi Premijer lige...

Luton
foto: Twitter/LutonTown

"Šeširdžije" su pred velikom dilemom - šta ako pobijede Koventri?

"Mnogo je posla pred nama”, kazao je izvršni direktor Lutona Gari Svit.

Luton je posljednji put bio u eliti 1982. godine, kada se sadašnja Premijer liga zvala Prva divizija i daju mu se za nijansu veće šanse od Koventrija, koji od 2001. nije igrao Premijer ligu.

Ako Luton pobijedi, i ako "Kenivolt roud" nekim čudom i ulaganjima "preživi" stroge propise, biće to najmanji stadionu u Premijer ligi ikada - sadašnji kapacitet iznosi 10,356, otprilike kao najveći stadion u Crnoj Gori, Gradski u Podgorici.

Alternativa je - 50 kilometara vožnje udaljen stadion u Milton Kejnsu.

Bonus video: