Stiže li Serija A u bajkoviti dio Alpa: Sudtirol - italijanski šmek i njemačka disciplina

Maleni klub iz dijela Italije gdje većinom živi njemačko stanovništvo nalazi se na korak od plasmana u finale baraža za ulazak u elitni rang italijanskog fudbala

17166 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Kapiten Sudtirola i lokalni momak Fabijan Tajt pred meč protiv Barija u baražu, Foto: Printscreen YouTube/Lega B
Kapiten Sudtirola i lokalni momak Fabijan Tajt pred meč protiv Barija u baražu, Foto: Printscreen YouTube/Lega B

Smješten u Alpima, na krajnjem sjeveru Italije, okrug Južni Tirol uvijek je bio specifičan dio ove zemlje.

Sa većinski njemačkim stanovništvom i visokim stepenom autonomije ovaj dio Italije jedan je od najrazvijenih u cijeloj Evropi, a od naredne sezone mogao bi da se nađe i na fudbalskoj mapi jedne od najjačih evropskih liga.

Sudtirol - čiji nadimak je na italijanskom "bjankorosi", na njemačkom "vajs-rote" (bijelo-crveni) - klub je iz Bolcana i nalazi se na korak od plasmana u finale baraža za ulazak u Seriju A. Nešto što je do ove sezone bilo praktično i nezamislivo za ovaj maleni klub.

Momci koje sa klupe predvodi Pjerpaolo Bisoli u prvom polufinalnom meču baraža na svom terenu savladali su Bari sa 1:0, nakon što su ligaški dio sezone u Seriji B završili na šestom mjestu, a prije tima iz Pulje eliminisali i Ređinu.

Priča ovog kluba krenula je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka kada je lokalni Majland (na njemačkom SV Milland Fussball) preimenovan u Sudtirol (njegovo ime čak se i piše na njemačkom - Südtirol). U narednim godinama igrao je u amaterskim ligama, da bi 2010. prvi put stigao do Serije C, a 2022. izborio i plasman u Seriju B.

Do tada teško da je neko mogao da sanja i nastupe u drugom rangu italijanskog fudbala, a sada se ekipi sa stadiona "Druzo" smiješe i svjetla Serije A.

Kako se nalazi na specifičnom geografskom mjestu sa italijanskim i njemačkim uticajem, tako bi mogao da se posmatra i fudbal koji igra Sudtirol.

Ova ekipa je na 38 utakmica ligaškog dijela sezone postigla isto toliko golova (svega pet više od posljednjeplasiranog Beneventa), a primila je 34 - samo se mreža novih članovi Serije A, Frozinonea (26) i Đenove (28), tresla manje.

Dakle, italijanski "katenaćo" i njemačka disciplina, jer napadači ovog kluba koriste praktično svaku šansu koju stvore.

Stadion "Druzo" (nazvan po rimskom vojskovođi Druzu) nedavno je rekonstruisan, a sa 5.500 mjesta okružen Alpima izgleda bajkovito. Njegov sektor za gostujuće navijače prima svega 600 navijača koje bi sljedeće sezone mogli da ispune navijači italijanskih giganata Juventusa, Milana, Intera, Napolija, Rome, Lacija...

Rival u finalu - Điđi ili Ranijeri

Pod uslovom da Sudtirol u gostima odbrani pobjedu protiv Barija iz prvog meča, rival ovoj ekipi u finalu baraža za ulazak u Seriju A biće Kaljari ili Parma.

Ekipa sa Sardinije, koju sa klupe predvodi legendarni Klaudio Ranijeri (šampion Engleske sa Lesterom) u prvom meču polufinala savladala je sa 3:2 Parmu za koju brani ikona italijanskog fudbala, 45-godišnji Đanluiđi Bufon.

Bonus video: