Junajted daje sve da pokvari planove Sitiju

Finale FA kupa danas u 16 sati na “Vembliju” - Siti želi da nastavi san o triploj kruni, “crveni đavoli” spremni da dođu do drugog trofeja u sezoni nakon što su osvojili Liga kup

7501 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Haland je u prvom dijelu sezone upisao het-trik protiv Junajteda, Foto: Reuters
Haland je u prvom dijelu sezone upisao het-trik protiv Junajteda, Foto: Reuters

Samo dva koraka do triple krune - toliko je potrebno Mančester sitiju da kompletira fenomenalnu sezonu, ispiše istoriju i svrsta se među najbolje ekipe ikada u svjetskom fudbalu. Ostala su, ipak, dva džinovska koraka, finala u kojima “građani” moraju da pokažu da su stekli naviku pobjeđivanja.

Naredne subote Siti igra finale Lige šampiona protiv Intera u Istanbulu i to ostaje najvažnija utakmica za Pepa Gvardiolu, a prije toga dežurni osvajač Premijer lige mora da dovrši posao na Ostrvu - na “Vembliju” se bori sa Mančester junajtedom za pehar u FA kupu (danas u 16 sati).

Ako dođe do trofeja ove i naredne subote Siti će postati tek drugi engleski tim koji je u sezoni osvojio tri najvažnije titule, nakon što je to uradio upravo Junajted 1999. pod komandom ser Aleksa Fergusona.

- Nije nam motivacija da pokvarimo planove Sitija, već da dođemo do trofeja koji bi puno značio ovom klubu i navijačima - rekao je menadžer “crvenih đavola” Erik ten Hag.

12 trofeja u FA kupu ima Mančester junajted, dvostruko više od gradskog rivala. “Đavoli” su se posljednji put radovali 2016, dok “građani” ovo takmičenje nisu osvajali od 2019. godine

Od kada je na klupi Sitija, Gvardiola je samo jednom osvojio FA kup - u sezoni 2018/19.

- Bio je to jedan od ljepših momenata od kada sam ovdje. FA kup je poseban, najstarije i najveće kup takmičenje na svijetu i naravno da ima važnost. Uvijek će tako biti, tako je i sada - istakao je Gvardiola.

Siti je u borbi za titulu imao žestoku konkurenciju u Arsenalu koji je poklekao posljednjih sedam ili osam kola, dok je Junajted osigurao povratak u Ligu šampiona i osvojio Liga kup Engleske.

- Junajted je posljednjih mjeseci drugačija ekipa u odnosu na početak sezone. To sam i očekivao i zaslužio je da se nađe u finalu. Pred svaki meč za pehar je suština ista - moramo da iskoristimo svoje prednosti i da sakrijemo mane ako želimo da se pitamo na terenu - jasan je Gvardiola.

Siti, kako god se pogleda, ima mnogo prednosti u odnosu na gradskog rivala.

- Ne priznajem ulogu favorita pred finalne mečeve. Junajted ove sezone radi veliki posao, ima trenera koji na najbolji mogući način predstavlja posao kojim se bavimo. Ne mogu da kažem da smo Erik i ja prijatelji, nismo često u kontaktu, ali znam da Junajted ima vrhunskog menadžera koji bi trebalo da na “Old trafordu” radi još mnogo godina - kazao je Gvardiola.

Tripla kruna je u mislima svih na “Etihadu”.

- Ostala su nam dva finala i prirodno je da želimo da pobijedimo i kako god da se završi ova utakmica - ostaje nam još jedna u Istanbulu - dodao je Katalonac.

Siti ima šest trofeja u FA kupu, Junajted dvostruko više, s tim što se nije radovao od 2016. još dok ga je vodio Luj van Gal. Tada je na “Vembliju” pao Kristal Palas 2:1, pogađali su Huan Mata i Džesi Lingard.

- Imao sam mnogo velikih utakmica u karijeri i ne znam da li mi je ovo najveća. Znam samo da je velika... Imao sam mnogo finala kao igrač i trener u Holandiji, za nas je stadion “De Kajp” poseban, ali “Vembli” je neka druga dimenzija. Biti na “Vembliju” u ovom dijelu sezone je znak da radimo nešto veliko - kazao je bivši trener Ajaksa.

Siti i Junajted su se ove sezone sastali dva puta i upisali su po pobjedu. U oktobru prošle godine je bilo čak 6:3 za “građane” (vodili su 6:1), sredinom januara su se “đavoli” revanširali i na “Old trafordu” trijumfovali 2:1 poslije preokreta.

Bonus video: