Mojes je Vest Hemov "Chosen One"

Istočni London slavi prvi evropski trofej nakon 58 godina i Dejvida Mojesa, stručnjaka koji je u Vest Hemu "izbrisao" deset sumornih godina karijere

5715 pregleda 0 komentar(a)
Mojes nakon finala u Pragu, Foto: Reuters
Mojes nakon finala u Pragu, Foto: Reuters

Tihi gospodin iz Glazgova, nakon više od decenije na klupi Evertona - sa koijim nije imao ni naročitih uspjeha, ali ni neuspjeha - odjednom se te 2013. našao u centru najveće fudbalske scene.

Veliki Mančester junajted, godinama unazad najbolji klub Engleske, odlučio je da jednako velikog ser Aleksa Fergusona poslije 26 godina na "Old trafordu", zamijeni Dejvid Mojes.

Za mnoge tada pomalo čudna odluka, ali mislilo se da Fergi ne griješi kada je za nasljednika doveo svog Škota, a na "Teatru snova" tada se pojavio i optimistični transparent na kojem je pisalo "The Chosen One" - ili u prevodu "izabrani". Naravno, radilo se o aluziji na "Special One", nadimak koji nosi Žoze Murinjo.

Najveća scena brzo je "progutala" Mojesa, "The Chosen One" postao je "Wrong One" (pogrešni), pa na klupi Junajteda nije izdržao ni do kraja sezone.

Navijači Junajteda brzo su poželjeli da vide leđa Mojesu
Navijači Junajteda brzo su poželjeli da vide leđa Mojesufoto: Printscreen YouTube

Nakon toga je "lutao" od Sosijedada do Sanderlenda (sa kojim je ispao iz Premijer lige), da bi iz drugog pokušaja u Vest Hemu pokazao da je bio "izabrani", ali za kultni tim iz istočnog Londona.

"Čekićari" su sinoć u finalu Lige konferencija savladali Fiorentinu (2:1) i osvojili tek drugi evropski trofej u klupskoj istoriji, a prvi nakon 58 godina. Te 1965. budući svjetski šampioni i legende kluba i Engleske Bobi Mur i Džef Herst vodili su Vest Hem do osvojanja Kupa pobjednika kupova.

Ujedno, trijumf u Pragu u najmlađem Uefinom takmkičenju, prvi je trofej u bilo kom takmičenju Vest Hema u posljednje 43 godine i osvajanja FA kupa 1980.

Tmurni oblaci dugo su pokrivali istočni Lonndon, bilo je posljenjih godina i čestih ispadanja u niži rang, a onda je Mojes promijenio mnogo toga - evropski trofej prava je nagrada i za njega i za Vest Hem. Posebno kada se zna da je škotski stručnjak do sada u dugoj trenerskoj karijeri osvojio samo jedan trofej - Komjuniti šild (Superkup Engleske) sa Junajtedom, dok je sa Evertonom igrao finale FA kupa.

"Rekao bih da je ovo moj najbolji dan u trenerskoj karijeri", poručio je Mojes nakon finala za BT sport. "Ovakvi trenuci slavlja, kada vam je tu porodica, uz pobjedu u posljednjim trenucima utakmice, ne dešavaju se često. Ovo je bilo briljantno veče, osjećaj je sjajan".

Pehar je tu, a evropske noći na "Olimpijskom stadionu" biće tu i naredne sezone pošto se Vest Hem seli u jaču Ligu Evrope.

Bonus video: