FSCG podržao akciju "FootbALL"; Savićević: Fudbal ima moć da ujedini različitosti

U iščekivanju finala Lige šampiona u Istanbulu kampanja za program "FootbALL" biće zvanično pokrenuta tokom ovog događaja

7631 pregleda 4 komentar(a)
Savićević, Foto: Boris Pejović
Savićević, Foto: Boris Pejović

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) podržao je Uefinu akciju "FootbALL" - program koji ističe snagu ove magične igre da pokrene pozitivne društvene promjene u svim evropskim zajednicama i potencira da je fudbal otvoren za sve da u njemu uživaju, učestvuju, uče i rastu.

"Na fudbalskom terenu svim smo isti i svi zaslužujemo jednake šanse", poručio je Dejan Savićević, predsjednik FSCG za sajt Saveza.

Kako navode iz FSCG, Evropska fudbalska asocijacija pokrenula je kampanju "FootbALL" koja označava početak sveobuhvatnog programa koji će otvoriti put razdoblju inkluzivnih i jednakih mogućnosti u evropskom fudbalu, kroz blisku saradnju sa svim relevantnim akterima evropskog fudbala u cilju podsticanja pozitivnih društvenih promjena.

Program čine tri stuba – kampanja, platforma i aktivacija, koji združeno uvezuju sve Uefine inicijative, manifestacije i kampanje na planu društvene održivosti. Ova inicijativa utemeljena je u kontinuiranoj posvećenosti Uefe da fudbal posluži kao katalizator za podsticanje pozitivnih promjena u društvu, uz jednostavnu, ali značajnu poruku - da u fudbalu ima mjesta za sve.

"FootbALL" će podstaći nove edukativne aktivnosti i proširiće postojeće, kao što je edukativni program "Outraged" (Ogorčeni) i time dalje informisati širu javnost o naporima koje ulažu Uefa, njene članice i partneri u pravcu inkluzivnosti i jednakosti u evropskom fudbalu. Isto tako, ovaj program predstavlja doprinos ostvarenju ciljeva Uefine 'Strategije održivosti', koja podrazumijeva podsticanje, aktiviranje i ubrzavanje kolektivnog djelovanja u prilog društvenoj i ekološkoj održivosti u kontekstu evropskog fudbala.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin uvjeren je u snagu fudbala da pokrene pozitivne promjene, dodaju iz FSCG.

"Svojim univerzalnim jezikom, fudbal može da probije barijere i ujedini srca. Inkluzivnost i otvorenost instrumenti su za oslobađanje stvarnog potencijala igre koju volimo. Primajući sve u svoje okrilje, bez obzira na njihovo porijeklo, rodnu pripadnost ili ličnu sposobnost, fudbal stvara ravan teren za igru na kojem se svako osjeća prihvaćenim, poštovanim i cijenjenim", rekao je Čeferin.

Savićević je dodao da je fudbal najljepša igara na svijetu i da ima moć da kroz svoju širinu ujedini različitosti.

"Incijativa 'FootbaALL' daće kompletnoj fudbalskoj porodici dodatnu snagu da ostvarimo zajednički cilj – da stvorimo društvo bez diskiminacije, zasnovano na jednakosti i pravičnosti u kom je fudbal igra za sve", jasan je Savićević.

Video kampanja za pokretanje "FootbALL" prenosi priče članova fudbalske zajednice, od kojih svi imaju različito porijeklo i različite uloge u fudbalu: od sudije do radnika na održavanju terena, od navijača do trenera. Cilj je da se ospore predrasude i pretpostavke gledalaca o tim akterima i da se pokaže kako, uprkos međusobnim razlikama, svi oni imaju svoje mjesto u fudbalu. Jedan takav primjer je priča Linde Repeti, koja održava teren na stadionu "Luiđi Feraris" u Đenovi. - Ljudi se iznenade kada im kažem da radim na održavanju terena, jer nema puno žena koje se bave ovim poslom u fudbalu. Uvijek sam se borila i mukotrpno radila da bih bila ovdje gdje sam.

U iščekivanju finala Lige šampiona u Istanbulu, kampanja za program "FootbALL" biće zvanično pokrenuta tokom ovog događaja. Navijači će moći da vide aktivnosti, ne samo na stadionu i reklamnim tablama oko terena, na putokazima i velikom ekranu, nego i na Uefinim kanalima na društvenim mrežama prije, tokom i poslije utakmice.

Legendarni fudbaler Arsenala i francuske reprezentacije Patrik Vijera podsjeća na značaj uzajamnog poštovanja u fudbalu.

"Fudbal je jedinstven po tome što ima moć da prevazilazi granice nacionalne i etničke, rodne i vjerske pripadnosti. Od malih nogu, djeca uče da igraju zajedno i da govore jedan isti, jezik fudbala. Moramo da njegujemo i štitimo različitosti u fudbalu da bi se svako osjećao poštovanim članom te zajednice", kaže Vijera.

Krajem ovog mjeseca, prve nagrade u okviru programa "FootbALL" biće dodijeljene nacionalnom savezu, klubu, igraču i ligi koji su ostvarili izuzetan doprinos projektima inkluzivnosti, jednakosti i različitosti u fudbalu. U sezoni 2023/24, i onima koje slijede, program "FootbALL" sprovodiće se na svim Uefinim takmičenjima i na nacionalnom nivou u bliskoj saradnji sa savezima.

Bonus video: