Imaju li Modrić i Hrvati snage za prvo zlato?

Fudbaleri Hrvatske i Španije večeras (20.45) u Roterdamu igraju finale Lige nacija

4480 pregleda 9 komentar(a)
"Kockasti" žele da napokon pobijede u finalu, Foto: REUTERS
"Kockasti" žele da napokon pobijede u finalu, Foto: REUTERS

Posljednjih šest godina su bile poput sna za navijače Hrvatske - srebro na Mundijalu 2018, bronza u Kataru prošle godine, uz plasman u nokaut fazu Evropskog prvenstva lansirali su “vatrene” u sami vrh svjetskog fudbala.

Kvaltetan sastav, ali i timski duh, uz nevjerovatnu mentalnu snagu (Hrvati su majstori produžetaka i penala) doveli su “vatrene” blizu prvog zlata u istoriji - Luka Modrić i društvo večeras (20.45) protiv Španije prvi put u istoriji igraju finale Lige nacija.

Polufinale je bilo izvanredno, Holandija nadigrana, a nova medalja osigurana. Iako veteran, Modrić je igrao kao da tek počinje karijeru, Marcelo Brozović je bio na svakom kraju terena, dok je u napadu odličan bio Bruno Petković. Sada bi sličnu partiju trebalo ponoviti protiv Španije.

- Osvajanje zlatne medalje bila bi velika nagrada za ovu generaciju. Ne može biti veći motiv od toga. Protiv Holandije smo potrošili mnogo energije, ali ćemo pokušati da se oporavimo. U prethodnih šest godina smo osvojili tri medalje, niko nije vjerovao da to možemo da uradimo. I pored svih problema, pokazali smo karakter i kvalitet i dokazali da je Hrvatska fudbalska velesila - rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Ofanzivac Mario Pašalić je jasan - cilj svih u taboru “vatrenih” je zlato.

- Ostvarili smo veliki uspjeh samim plasmanom na završni turnir. Ali, želimo više. U finalu smo, ostao je još jedan korak. Želimo titulu - poručio je Pašalić.

Španija je u polufinalu pobijedila Italiju. “Furija” predvođena selektorom Luisom de la Fuenteom cilja prvu titulu u ovom takmičenju.

- Očekuje nas izjednačena utakmica. Možda imamo određene prednosti, neke stvari koje moramo da doradimo, ali biće to izjednačena utakmica. Svaka ekipa ima svoje prednosti, a vi morate pronaći slabe strane - rekao je De la Fuente na konferenciji za novinare u Roterdamu.

Na posljednja tri meča Hrvatske i Španije postignuto je 19 pogodaka.

- Moja ekipa je u najboljoj mogućoj formi, momci su fizički i mentalno spremni. Jako su motivisani. Naravno, vježbali smo i jedanaesterce. Vježbali smo različite scenarije - rekao je De la Fuente.

Vjerovatni sastavi - Hrvatska: Livaković, Juranović, Vida, Šutalo, Perišić, Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Kramarić i Ivanušec.

Španija: Simon, Karvahal, Le Norman, Laport, Alba, Rodri, Ruis, Asensio, Gavi, Fati i Morata.

Bonus video: