Zaokret u Londonu: Dvije faze oporavka, Čelsi mora da prodaje

"Plavce2 su već napustila devetorica fudbalera, čeka se da odu i Lukaku, Obamejang, Pulišić...

6410 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ANDREW COULDRIDGE
Foto: ANDREW COULDRIDGE

Dolazak Toda Bolija u Čelsi krajem maja prošle godine je izazvao tektonski poremećaj na fudbalskom tržištu.

Pojačanja su stizala i stizala, trošio se ogroman novac i ispostavilo se da je potrošen uzalud, jer su “plavci” su od kandidata za najveće trofeje postali tim koji je prošlu sezonu završio u sredini tabele Premijer lige...

Ovog ljeta je Čelsi na novom početku sa menadžerom Maurisijom Poketinom, a Boli je prinuđen na drugačiji način komandovanja - tako se njegov klub od lovca na tržištu pretvorio u firmu koja mora da prodaje igrače kako bi mogla da kontroliše situaciju sa finansijskim fer-plejom.

Tako su “Stamford bridž” već napustila devetorica igrača, od kojih je odlazak petorice donio novac.

Mateo Kovačić je pošao u Mančester siti za nešto manje od 30 miliona eura, Arsenal je uzeo Kaija Haverca za 70 miliona, prodati su i Kalidu Kulibali (u Al Hilal, 23 miliona), golman Edoar Mendi (Al Ahli - 18,5), te Ruben Loftus-Čik za kojeg je Milan izdvojio 16 miliona.

Klub su napustili još Žoao Feliks (istekla mu je pozajmica iz Atletiko Madrida), Denis Zakarija (vratio se u Juventus), kao i N’Golo Kante i Tjemue Bakajoko kojima su istekli ugovori.

Engleski mediji su pomenute odlaske nazvali “prvom fazom oporavka”, a Čelsi ima toliko igrača na platnom spisku da mu je neophodna makar još jedna faza da plan realizuje.

Najveći problem Čelsija je u ovom momentu ugovor Romelua Lukakua. Belgijanac je prije dva ljeta plaćen 115 miliona eura, a nakon što nije opravdao očekivanja pozajmljen je Interu gdje je proveo prošlu sezonu.

Lukaku čini sve da i naredne sezone bude “crno-plavi”, ali londonski klub ne želi da pristane na novu pozajmicu nakon što je iskusni napadač odbio odlazak u Saudijsku Arabiju koji bi Čelsiju donio oko 40 miliona eura.

Posljednje informacije sa Ostrva govore da bi Čelsi mogao da pristane da ponovo Interu pozajmi Lukakua, ali samo ako dogovor bude uključivao obavezu otkupa na ljeto 2024.

“Druga faza oporavka” pored odlaska Lukakua treba da iz Čelsija “isprati” još Pjer-Emerika Obamejanga, Kristijana Pulišića, Kaluma Hadson-Odoija, Hakima Ziješa, Trevora Čalobu, Marka Kukurelju...

Pored njih je tu i ime Mejsona Maunta, za kojeg je samo pitanje dana kada će pojačati Mančester junajted za cifru od 65 miliona eura.

Čelsi pripreme za narednu sezonu počinje u ponedjeljak, a Poketino će ako ništa drugo na prvom treningu imati mnogo manje igrača nego što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima - Tomasom Tuhelom i Grejemom Poterom - prošle sezone.

Tada je u prvom timu bilo čak 32 fudbalera koji su vrijeme provodili u trening kampu.

Bonus video: