Saudijska Arabija: Mogu li fudbalske zvijezde da "operu" katastrofalno stanje ljudskih prava

Kako sportske ambicije Saudijske Arabije rastu, mnogi sve više ističu da se radi o klasičnom "sportskom pranju" (sportswashing) vlasti u toj zemlji kako bi se skrenula pažnja sa ložeg imidža Sauidijske Arabije i katastrofalnog stanja ljudskih prava u njoj

4859 pregleda 6 komentar(a)
I "Zlatna lopta" je stigla u Saudijsku Arabiju: Karim Benzema na predstavljanju u Al Itihadu, Foto: Reuters
I "Zlatna lopta" je stigla u Saudijsku Arabiju: Karim Benzema na predstavljanju u Al Itihadu, Foto: Reuters

Sve je krenulo sa Kristijanom Ronaldom, nakon toga se činilo da je Saudijska Arabija "raj" za fudbalske zvijezde na zalasku karijere, ali ovo ljeto pokazalo je da tu zemlju sada biraju i oni koji bi i dalje mogli da budu važni igrači u najjačim evropskim ligama.

Karim Benzema, Roberto Firmino, Ngolo Kante, Ruben Neveš, Kalidu Kulibali, Eduard Mendi, Marcelo Brozović, samo su neki od majstora koji će naredne sezone uveseljavati navijače na stadionima širom Saudijske Arabije. Uz sve to u konzorcijumu predvođenim vrhom ove zemlje kupio je engleski klub Njukasl.

Ova azijska država tako nastavlja sa velikim ulaganjima u sport, pa je nakon golfa, formule 1 i profi boksa na red došao i najprofitabilniji i najpopularniji fudbal.

Međutim, kako sportske ambicije Saudijske Arabije rastu, mnogi sve više ističu da se radi o klasičnom "sportskom pranju" (sportswashing) vlasti u toj zemlji kako bi se skrenula pažnja sa ložeg imidža Sauidijske Arabije i katastrofalnog stanja ljudskih prava u njoj.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salmanfoto: Reuters

Poslije dolaska na vlast, prestolonasljednik Muhamed bin Salman, de fakto vladar Saudijske Arabije, obećao je da će modernizovati Kraljevstvo i sugerisao u intervjuu iz 2018. da će njegova zemlja - ključni saveznik Zapada - pokušati da "minimizuje" izvršenje smrtne kazne, podsjetio je nedavno BBC.

Ali pet godina kasnije, Saudijska Arabija je i dalje jedna od zemalja sa najvećim brojem pogubljenja na svijetu.

"Prestolonasljednik je učinio je upravo suprotno od onoga što je obećao", rekla je Maja Foa, direktorka Ripriva - organizacije koja bilježi saudijska pogubljena. "On je nadgledao ogroman broj pogubljenja i brutalnih gušenja pro-demokratskih protesta".

BBC navodi i da je Ripriv dokumentovao 147 pogubljenja u Saudijskoj Arabiji prošle godine, ali kaže da je moglo da ih bude i više, dok Gardijan podsjeća da je Nura bint Saed el Kahtani osuđena na 45 godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama. Uz to obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država tvrde da je Bin Salman odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Džamal Kašogi
foto: Shutterstock

Na sve to, čini se, ovog puta su zažmurili fudbalski asovi, iako je organizacija za ljudska prava "Amnesti internešenel" pozivala i Kristijana Ronalda, kao i nedavno postavljenog trenera Al Etifaka Stivena Džerarda, da otvoreno govore o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

"Čini se da su sportski uspjesi za previše ljudi važniji od stanja ljudskih prava", zaključuje Gardijan.

Bonus video: