U Atini počela saslušanja navijača optuženih za nerede uz ubistvo

Stotinu hrvatskih huligana, kao i dvojica Grka, Albanac, Bosanac i Austrijanac uhapšeni su u utorak i osumnjičeni za učestvovanje u smrotonosnim neredima

3403 pregleda 0 komentar(a)
Privođena navijača u Atini, Foto: Reuters
Privođena navijača u Atini, Foto: Reuters

Trojica grčkih istražnih sudija su danas počela saslušanja prvih desetak optuženih za navijačke nerede u kojima je, uoči utakmice fudbalera AEK-a i Dinama iz Zagreba, u ponedjeljak ubijen 29-godišnji navijač atinskog kluba.

Navijač AEK-a Mihalis Kacuris je ubijen, a osam osoba ranjeno u napadu navijača Dinama na pristalice atinskog kluba u noći između ponedjeljka i utorka, uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Stotinu hrvatskih huligana, kao i dvojica Grka, Albanac, Bosanac i Austrijanac uhapšeni su u utorak i osumnjičeni za učestvovanje u smrotonosnim neredima, a njihova saslušanja bi trebalo da se završe do nedjelje uveče, javljaju mediji.

Smrt Mihalisa Kacurisa šokirala je Grčku u kojoj nasilje često obilježava fudbalske utakmice.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Janis Ikonomu suspendovao je sedmoricu policijskih zvaničnika koji su pod istragom jer nisu preduzeli adekvatne mere da spriječe nasilje u Novoj Filadelfiji, četvrti Atine.

Vlasti u Hrvatskoj i Crnoj Gori saopštile su da su obavjestile grčke vlasti da će ekstremni navijači zagrebačkog Dinama vjerovatno krenuti za Atinu, ali su oni ipak neometano stigli naoružani noževima, palicama, lancima i drugim.

Kritike policije zbog nepostupanja su uzdrmale konzervativnu vladu Kirijakosa Micotakisa koji je u junu dobio novi mandat.

Grčke opozicione stranke su tražile smijenjivanje ministra unutrašnjih poslova Ikonomua koji je na toj funkciji svega dvije nedjelje, kada je smijenjen njegov prethodnik zbog velikih šumskih požara na Krfu, Rodosu i u predijelima blizu Atine.

Bonus video: