Čelsi - igračka od preko milijardu

U tri prelazna roka Tod Boli pokazao kako može da se potroši astronomski novac, a da ekipa ostane prosječna čak i za engleske okvire

5136 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada je Roman Abramovič zbog rata u Ukrajini morao da se odrekne Čelsija, među navijačima se pojavio strah - pitali su se ko će biti novi vlasnik, da li će ulagati kao što je to radio ruski tajkun, kakve će biti klupske ambicije...

Stigao je Tod Boli i odmah obećao kule i gradove, ali “plavci” sem nesebičnog trošenja novca za nešto više od godinu sa Amerikancem nisu pronašli način da budu konkurentni ni engleskim ni evropskim klubovima.

Čelsi je, međutim, i dalje dovoljno moćan da može da parira na tržištu, pa je jednu veliku bitku već dobio - angažovao je Moisesa Kaiseda iz Brajtona, iako je Ekvadorac bio već viđen u dresu Liverpula. Presudila je želja igrača da održi riječ koju je dao londonskom klubu, pa je Čelsi uradio lakši dio posla - Kaisedo je plaćen čak 133,5 miliona eura.

Ovo je treći prelazni rok sa Bolijem na čelu, a nestvarno djeluje podatak da je Čelsi od ljeta prošle godine doveo čak 23 fudbalera na “Stamford bridž”.

Prije godinu su u London redom stizali Vesli Fofana, Mark Kukurelja, Rahim Sterling, Kalidu Kulibali, Kerni Čukvuemeka, Pjer-Emerik Obamejang, golman Gabrijel Slonina, te Denis Zakarija koji je bio pozajmljen od Juventusa. Ukupno - između 460 ili 465 miliona eura je potrošeno u ljetnjem prelaznom roku 2022.

Nije bilo dovoljno, brzo je Tomasa Tuhela na klupi naslijedio Grejem Poter i krenulo se u nova revolucionarna rješenja. U januaru ove godine došlo je osam igrača - Enco Fernandes, Mihailo Mudrik, Benoa Badijašil, Noni Madueke, Malo Gusto, Andrej Santoš, David Datro Fofana i Žoao Feliks, za kojeg je plaćeno 15 miliona eura da provede pet mjeseci na pozajmici iz Atletiko Madrida. U zimskom prelaznom roku je tako potrošeno oko 420 miliona eura...

Ni to nije išlo kako je planirano, u finišu sezone je pošao Poter, došao Frank Lampard koji je ostao do kraja - nije uradio mnogo, istekao mu je ugovor i imenovan je Maurisio Poketino. Sa Argentincem je nastavljena politika da se dovode mladi ili relativno mladi igrači, ali da li je to jasan sistem ili samo nedostatak pravog plana - valjda bude jasnije ove sezone sa trenerom koji se dokazao kao neko ko je spreman da pruži pravu šansu talentovanim asovima.

Do sada, u ljetnjem prelaznom roku, Čelsi je doveo sedam pojačanja. Nije isključeno da će ih biti još, ali i ova sedmorica su koštala previše - prije Kaiseda su došli Kristofer Enkunku, Aksel Disasi, Nikolas Džekson, Lesli Ugočukvu, Anđelo Gabrijel i golman Robert Sančes. Opet je u pitanju astronomska cifra - sedmorka je plaćena 430 miliona eura.

Čelsi ove sezone ne igra u Evropi, a ima obavezu da učini sve da se plasira u Ligu šampiona. Jer, samo tako klub može da nešto i profitira...

Bonus video: