Čeferin: Iskorijeniti rak huliganizma iz fudbala

Čeferin je u Atini, gdje je prošle sedmice ubijen navijač AEK-a

1681 pregleda 2 komentar(a)
Micotakis i Čeferin, Foto: Reuters
Micotakis i Čeferin, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin pozvao je danas u Atini da se "iskorijeni rak huliganizma", poslije ubistva 29-godišnjeg navijača AEK-a u napadu pristalica zagrebačkog Dinama.

"Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki već i evropski. Pozivam sve na evropskom nivou da se iskorijeni ovaj rak", rekao je Čeferin na konferenciji za novinare u prisustvu grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Navijač AEK-a Mihalis Kacuris je ubijen, a još osam osoba povrijeđeno je u prošlonedeljnom napadu navijača Dinama na pristalice atinskog kluba uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kacuris je umro od obilnog krvarenja pošto je nožem uboden u podlakticu.

"Uradićemo sve kako bismo osigurali da se takva tragedija više ne ponovi. Krivci će biti pronađeni i kažnjeni za ovo ubistvo", rekao je Micotakis, koji je zatražio da se uspostavi evropski mehanizam za suprotstavljanje nasilju na stadionima i efikasno kažnjavanje.

Grčko pravoduđe je u nedjelju podiglo optužnicu i odredilo pritvor za 105 osoba optuženih za učešće u incidentima. Među optuženima je 102 Hrvata, za koje se vjeruje da su većina članovi navijačke grupe Dinama "Bed Blu Bojsa".

Grčki premijer istakao je da se dogovorio sa predsjednicima četiri domaća velika fudbalska kluba da policija radi na stadionima i kontroliše ulaze.

On je dodao da će udruženja klubova navijača biti zatvorena.

"Radiće samo jedno navijačko udruženje po klubu i njihovo sjedište biće u sjedištima samih klubova", rekao je Micotakis.

U Atini na stadionu Olimpijakosa večeras od 21 čas u Superkupu Evrope igraće Mančester siti i Sevilja.

Bonus video: