Počinje Serija A: Nema jasnog favorita, misterija Juventus

Kreće liga koja je tokom ljeta izgubila nekoliko velikih zvijezda zbog astronomskih ponuda iz Saudijske Arabije i Premijer lige. U italijanskom šampionatu se Adamu Marušiću pridružio novi napadač Lećea Nikola Krstović

15675 pregleda 75 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prošla sezona u Seriji A nije bila posebno uzbudljiva kada je u pitanju borba za Skudeto, jer je otprilike već u februaru moglo da se nasluti da Napoli nema pravu konkurenciju.

“Azuri” su postali šampioni Italije poslije 33 godine, a ostali timovi dobili internacionalnu satisfakciju - Inter je igrao finale Lige šampiona, Roma i Fiorentina se borili za trofej u Ligi Evrope odnosno Ligi konferencije - iako su na kraju svi ostali bez pehara. Gledajući, ipak, s te strane - italijanski fudbal je sve samo ne dosadan i nezanimljiv.

Problem italijanskog fudbala je, međutim, bio i ostao finansijski, pa je Serija A dobro osjetila “talas” iz Saudijske Arabije - zbog Bliskog istoka su je napustili između ostalih Marcelo Brozović i Sergej Milinković Savić, velika Milanova nada Sandro Tonali je pošao u Njukasl...

Na prvi pogled je kvalitet u italijanskom šampionatu ozbiljno narušen, a da li je tako pokazaće sezona koja startuje danas kada su na programu četiri utakmice.

Napoli u 18.30 gostuje novom prvoligašu Frozinoneu, u istom terminu se sastaju Empoli i Verona, dok su od 20.45 na programu dueli Inter - Monca i Đenova - Fiorentina.

TRENER NAPOLIJA: NEMA PRITISKA

Napoli je prošle sezone bio dominantan i veliko je pitanje da li može da ponovi takvu kampanju.

Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija jesu garancija, ali sa novim trenerom (Rudi Garsija je naslijedio Lućana Spaletija, novog selektora Italije) i bez štopera Kima, koji je pojačao Bajern, postoji znak pitanja kada se misli o ambicijama Napolitanaca.

"Moj cilj je da tim dostigne nivo koji želimo i da može da bude konkurentan. To je ono na šta možemo da utičemo. Ne osjećam tu vrstu pritiska, kao šampioni svakako imamo obavezu i mnogo se očekuje od nas, ali mislim da nismo favoriti. Među njima jesmo, ali nismo glavni kandidat za Skudeto", rekao je Garsija, povratnik u italijanski fudbal.

Inter možda jeste najjači na papiru, mada i dalje ima mnogo dilema u igračkom kadru. Otišli su golman Andre Onana, Edin Džeko, Brozović, Romelu Lukaku se sa pozajmice vratio u Čelsi, Milan Škrinjar, Robin Gosens, Danilo D’Ambrozio...

Inter, makar u ovom momentu, nije jači nego prošle sezone (nova imena su Davide Fratezi, Jan Zomer, Markus Tiram, Huan Kvadrado...), ali nisu ni ostali timovi.

Milan je nastavio sa “američkim modelom” i kupovinom mladih i ne toliko skupih igrača.

“Rosoneri” su tako potrošili preko 100 miliona u dolazak Kristijana Pulišića, Samuela Čukvuezea, Noe Okafora, Rubena Loftus-Čika...

"Mislim da nas čeka uzbudljiva sezona, naš igrački kadar je takav da imamo mnogo prostora da igramo direktan fudbal", rekao je trener Milana Stefano Pioli.

ALEGRI JE PRIJETNJA

Juventus je usljed problema sa finansijama bio veoma miran na tržištu, čak nije isključeno da proda Dušana Vlahovića do kraja mjeseca.

Teško je vjerovati da će ovo biti sezona povratka na tron, ali Juveu uvijek treba malo da dođe na svoje kada je u pitanju borba za Skudeto.

Prednost “stare dame” mogla bi da bude to što ne igra Evropu ove sezone, jer je kažnjen od strane Uefe zbog finansijskih malverzacija.

Jedna utakmica sedmično, rijetko kada dvije - možda je baš to ono što čeka Maks Alegri...

Juventus se odrekao velikog broja igrača, pustio je i iskusne Kvadrada i Anhela di Mariju, a za nešto više od 11 miliona eura je stigao krilni napadač Timoti Vea, sin bivšeg napadača Milana Žorža Vee.

Kako god, među navijačima vlada strah da bi mogao da ode Vlahović i da njegova alternativa bude Lukaku...

LACIO BEZ SMS-A, ŠTA JE SPREMIO MURINJO?

Lacio je prošle sezone bio drugoplasirani, nadmašio je očekivanja plasmanom u Ligu šampiona, a ove ga čeka bitna promjena - “rupa” u sredini terena poslije odlaska Milinković-Savića u saudijski Al Hilal.

Tim Mauricija Sarija je jači za Japanca Daičija Kamadu, ali teško da je dolazak doskorašnjeg veziste Ajntrahta razlog da se vjeruje da je Lacio među favoritima u borbi za Top 4.

A Roma? Žoze Murinjo može da bude zadovoljan kako je odrađen prelazni rok. Stigli su štoper Evan Endika iz Ajntrahta, vezisti Husem Auar, Leandro Paredes i Renato Sančes, jedino što Portugalac čeka i pitanje je da li će dobiti do kraja avgusta napadača. Spekuliše se da je dresu “vučice” najbliži Duvan Sapata iz Atalante.

Pored Adama Marušića, koji sedmu sezonu nastupa za Lacio, u Seriji A će igrati još jedan crnogorski reprezentativac. Sve je dogovoreno oko prelaska Nikole Krstovića u Leće, za koji je klub s juga Italije izdvojio četiri miliona kao obeštećenje slovačkoj Dunajskoj Stredi.

Bonus video: