Kazna Uefe: Dinamo do kraja sezone bez gostujućih navijača u evropskim utakmicama

UEFA je tako odlučila da kazni zagrebački tim nakon navijačkih nereda u Atini u kojima je jedna osoba poginula

8787 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dinamo do kraja sezone neće imati gostujuće navijače u evropskim utakmicama.

UEFA je tako odlučila da kazni zagrebački tim nakon navijačkih nereda u Atini u kojima je jedna osoba poginula.

"Prema procjeni Uefe, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači GNK Dinama smatraju se utakmicama visokog rizika, a to je nažalost potvrđeno velikom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača Dinamo u Atini, uprkos odluci da se za njih ne osiguraju karte za utakmicu protiv AEK-a", piše u saopštenju Uefe.

UEFA je kaznila Dinamo nakon što su 8. avgusta uoči utakmice 3. pretkola kvalifikacija za Ligu šampiona s AEK-om u Atini izbili navijački neredi u kojima je poginuo navijač AEK-a Mihalis Kacouris (29). U neredima su učestvovali navijači Dinama, navijači Panatinaikosa i navijači AEK-a, iako je UEFA već tada zabranila dolazak gostujućih navijača.

UEFA od zagrebačkog kluba traži da "u saradnji s relevantnim političkim, javnosigurnosnim i fudbalskim tijelima u Hrvatskoj osmisli i sprovede strategiju iskorjenjivanja fudbalskog nasilja povezanog s njihovim klubom".

Takođe, UEFA očekuje da će u dogledno vrijeme od kluba dobiti izvještaj s detaljima akcionog plana za rješavanje ovog problema.

Dinamo i njegovi protivnici moraju da daju sve od sebe kako bi spriječili navijače Dinama da putuju na gostovanja, dok gostujuće ekipe koje stižu u Hrvatsku mogu i dalje da dobiju pun kontigent ulaznica.

"Dinamo i nadležna tijela moraju da preduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača. UEFA će direktno obavijestiti nadležna tijela zemalja/gradova domaćina o ovoj mjeri", dodaje se u saopštenju Uefe.

Dinamo je juče ispao iz borbe za grupnu fazu Lige šampiona nakon što je u Atini, u revanšu 3. kola kvalifikacija, odigrao 2:2 s AEK-om, a grčki klub je prošao jer je u prvoj utakmici na Maksimiru pobijedio 2:1.

Bonus video: