Horhe Vilda - bez 12 fudbalerki koje su ga bojkotovale donio Španiji prvu svjetsku titulu

Čak 15 igračica tražilo je prije 11 mjeseci smjenu selektora Španije optužujući ga i za svoje loše mentalno stanje - njih 12 ostale su odlučne, dok su se tri vratile u selekciju, koja je ovog ljeta prvi put postala šampion svijeta

7362 pregleda 0 komentar(a)
Vilda na rukama svojih igračica nakon osvajanja Mundijala, Foto: Reuters
Vilda na rukama svojih igračica nakon osvajanja Mundijala, Foto: Reuters

Fudbalerke Španije su na krovu svijeta, selektor Horhe Vilda i njegove dame sada su poput božanstva u svojoj zemlji. Iako prije samo 11 mjeseci nije sve izgledalo tako idealno.

Prošlog ljeta Španija je na Evropskom prvenstvu eliminisana u četvrtfinalu, a nedugo nakon toga čak 15 igračica ove selekcije potpisalo je mejl koji je stigao u Fudbalski savez samo sa jednom željom - da se smijeni selektor Vilda.

Njih 15 izrazile su tada zabrinutost zbog trenerskog stila selektora, a optužile su ga i za tretman prema igračicama. Između ostalog navele su da se zbog njega menatalno osjećaju loše, da im je zdravlje dovedeno u pitanje... Najbolja fudbalerka svijeta Aleksija Puteljas nije bila među potpisnicama, ali je podržala saigračice.

Ipak, Fudbalska federacija Španije, bez obzira na ozbiljne optužbe, nije željela da igračice smjenjuju selektora, pa je stala uz Vildu.

Ana Alvares, direktorica ženskog fudbala u Fudbalskoj federaciji Španije, poručila je tada da pomenute igračice mogu da se vrate u reprezentaciju samo ako upute javno izvinjenje selektoru.

Njih 12 ostale su odlučne da neće biti dio Španije dok je Vilda selektor, dok su su tri veoma važne fudbalerke Aitana Bonmati, Mariona Kaldentej i Ona Batle, ipak, vratile u "La rohu".

U svom tom haosu koji je nastao, bez 12 veoma kvalitetnih igračica, Španija je otišla na Svjetsko prvenstvo, a da sve postane još teže pobrinuo se Japan koji je u grupi na Mundijalu razbio selekciju sa Pirineja (4:0).

Ipak, ubrzo iz svega toga rodila se dominacija.

Kapitenka Olga Karmona i drugarice lagano su odradiile Švajcarsku u osmini finala (5:1), Holandiju su srušile nakon produžetaka (2:1), sa Švedskom nije bilo problema u polufinalu (2:1), a u finalu bez šanse su ostavile dužnika sa pomenutog EP 2022. Engesku (1:0).

Vilda
Vildafoto: Reuters

Španija je prvi put u istoriji postala šampion svijeta.

"Previše toga smo prošli i izdržali. Horhe Vilda je vrijedan čovjek, selektor svjetske klase, kojeg su željele mnoge reprezentacije. Ipak, on je ostao vjeran svoj zemlji i nije obraćao pažnju na one koji su željeli da ga unište", poručio je Luis Rubiales, predsjednik Fudbalskog saveza Španije.

Bonus video: