Premijer Španije na dočeku šampionki svijeta: Ovo će biti vijek žena

"Postigle ste nešto veoma važno. Djevojke koje vas gledaju vide fudbal kao mjesto gdje se mogu razvijati sportski i lično"

3848 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančes dočekao je danas u sjedištu vlade fudbalerke te zemlje, koje su nedavno osvojile zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu. "Postigle ste nešto veoma važno. Djevojke koje vas gledaju vide fudbal kao mjesto gdje se mogu razvijati sportski i lično", rekao je Sančes prije fotografisanja sa fudbalerkama. Ženska fudbalska reprezentacija Španije osvojila je titulu prvaka svijeta, pošto je u nedjelju u Sidneju pobijedila Englesku sa 1:0. Španiji je to ujedno prva medalja na planetarnoj smotri u ženskom fudbalu.

Španske fudbalerke došle su u ponedjeljak uveče u Madrid, gde ih je dočekalo nekoliko hiljada pristalica na slavlju koje je trajalo do ponoći. Sančes je dodao da će "21. vijek biti vijek žena i stvarne ravnopravnosti muškaraca i žena", kao i da će fudbalerke dobiti medalju za sportsko dostignuće. Uspjeh Španije na Svjetskom prvenstvu pokvaren je gestom predsjednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa, koji je tokom dodjele medalja na pobjedničkom postolju zagrlio i u usta poljubio fudbalerku Dženi Ermoso. Incident je izazvao reakcije širom svijeta, a zamjenica španskog premijera Jolanda Dijas pozvala je Rubijalesa da podnese ostavku, zbog nasilnog ponašanja prema ženi. Rubijales je kritičare nazvao "idiotima i glupima", ali se u ponedjeljak izvinio za izrečeno.

Bonus video: