Bunt i ljubav iz istočnog Berlina: Od krvi za Union do pozornice "Bernabeua"

Klub iz "Kuće starog šumara" 2019. nakon mnogih teških godina prvi put odškrinuo vrata Bundeslige - četiri sezone kasnije zaigrao u Ligi šampiona, na terenu najvećeg kluba planete

5869 pregleda 1 komentar(a)
Navijači Uniona i ključ koji je otključao brave od treće lige do Lige šampiona, Foto: 1. FC Union Berlin (X)
Navijači Uniona i ključ koji je otključao brave od treće lige do Lige šampiona, Foto: 1. FC Union Berlin (X)

Nekada kada je Berlin dijelo zloglasni zid, on je bio vrsta bunta protiv vlasti Istočne Njemačke - kada je zid pao postao je klub simbol nevjerovatne ljubavi navijača.

Union Berlin je mnogo više od običnog kluba.

To je mjesto gdje je i danas predsjednik jedan od najvatrenijih navijača, čovjek koji i nakon mnogo godina sa istim uzbuđenjem ručno mijenja rezultat na starom semaforu stadiona koji nosi simpatično ime - Kuća starog šumara (An der Alten Försterei).

To je klub koji je preživio zahvaljući krvi svojih navijača - bukvalno. U trenucima kada je Unionu prijetio bankrot i gašenje oni su se udružili i dobrovoljno davali krv, a kako se donacija krvi u Njemačkoj plaća, bio je to sjajan način da pomognu i ljudima kojima je potrebno, ali i svom Unionu.

Da je Union više od kluba govori i tradicija koja već dugo traje - svakog 25. decembra, kada cijela Njemačka u krugu porodice slavi Božić, navijači ovog kluba u "Kući starog šumara" zajedno pjevaju pjesme u slavu ovog praznika.

Jer za njih Union je porodica, a stadion doživljavaju kao svoj dom, jer su volontirajući uspjeli sami da ga obnove.

Svi ovi primjeri govore da je Union prošao težak put od pada Berlinskog zida, u početku se dešavalo i da na tribinima bude čak i manje od 1.000 ljudi, ali danas kultna ekipa iz Istočnog Berlina živi najslavnije dane.

Klub koji trenira Urs Fišer, nakon mnogo godina lutanja, prvi put je vrata Bundeslige odškrinuo 2019.

Mnogi su mu predviđali brzi povratak u niže lige, ali Union je iz godine u godinu rastao - toliko da su sinoć njegovi fudbaleri istrčali na najprestižniji fudbalski stadion, protiv najvećeg kluba planete, pod zvijezdama Lige šampiona...

Možda je navijače zabolio "ubod" Džuda Belingema u sudijskoj nadoknadi i poraz od Reala kada su već u džepu imali najveći bod u istoriji kluba, ali ni to nije moglo da pokvari njihovu bajku.

Uostalom - za ovakve dane su godinama krvarili.

Navijači Uniona na stadionu Reala
Navijači Uniona na stadionu Realafoto: 1. FC Union Berlin (X)

Liga šampiona, ipak, na Olimpijskom stadionu

Kuća starog šumara uvijek će biti dom, ali za klub koji ima više od 60.000 registrovanih članova, stadion sa kapacitetom od 22.000 previše je mali da bi svi uživali u mečevima Lige šampiona.

Zbog toga je odlučeno da se mečevi Uefine elite igraju na jednom od najčuvenijih stadiona svijeta - Olimpijskom, koji uglavnom koristi drugi berlinski klub Herta.

Taj potez opravadava i činjenica da je Union samo u prvom danu prodao 120.000 ulaznica za tri meča Lige šampiona.

Bonus video: