Kriza Sutjeske: Problem i sadašnjost i budućnost

Nikšićani poslije 12 utakmica u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi imaju samo tri pobjede. Eliminisani su iz Kupa. Možda ni to nije najveći problem - omladinska selekcija je posljednja na tebeli, pionirska nije ni dio jedinstvene CG lige

14611 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Završena je trećina sezone u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi, odigrano je 12 utakmica, a vicešampion Sutjeska ima samo 16 bodova. Još drastičnije - upisala je samo tri pobjede.

Nikšićani se sa sedam remija i dva poraza nalaze na šestom mjestu, a minus sedam bodova u odnosu na prvoplasirani Dečić i ne izgleda tako tragično, s obzirom na navedene brojke.

Ima li, međutim, razloga za optimizam?

Sutjeska je ove sezone eliminisana već u prvoj rundi Kupa, porazom od Dečića se oprostila od trofeja koji je osvojila prošle sezone.

O igrama u Evropi je prije toga sve rečeno i napisano.

Ovo je najslabiji start Sutjeske u posljednjoj deceniji kada se pogleda širi kontekst, a stvari izgledaju još sumornije kada se pogledaju rezultati mlađih selekcija, koje su nekada bile ponos kluba iz grada pod Trebjesom.

Omladinci su posljednji na tabeli jedinstvene Crnogorske lige (!?) sa šest bodova nakon šest utakmica. Kadeti peti na tabeli Prve crnogorske lige, a pionira nema "na mapi" - nisu ni dio elitnog crnogorskog takmičenja u kojem je 12 klubova. Igraju u regiji...

Problem, dakle, nije sadašnjost, već i budućnost.

Nikšićani su od početka sezone u kontra-ritmu. Nakon Evrope su promijenili trenera - rastanak sa Nenadom Brnovićem nije odrađen na najelegantniji način, čak je i nikšićka policija u saopštenju poslatom 18. septembra navela da je podnijela “krivičnu prijavu protiv I. Č. (49) zbog sumnje da je prijetio bivšem treneru".

Uz sve što se dešava na terenu, uprava nikšićkog kluba našla se i na stupcima crne hronike.

A na terenu, i to svom, Sutjeska je ove sezone na šest utakmica pobijedila samo posljednjeplasirani Rudar.

U jednoj od tri pobjede u dosadašnjem dijelu sezone (protiv Jezera na strani) na klupi je bio Nenad Brnović, ekipu je protiv Rudara vodio pomoćnik Boris Miličković, jer je novi trener Vladimir Janković odrađivao suspenziju od tri meča, izrečenu od strane Disciplinske komisije FSCG. Sa Jankovićem na klupi Sutjeska je savladala u gostima Dečić (4:0).

Od imenovanja Jankovića za trenera Sutjeske, 10. avgusta, vicešampion je odigrao devet utakmica u CFL, a bilans je - dva trijumfa, pet remija i dva poraza.

Najbolju utakmicu ove sezone (valjda jedinu pravu) Sutjeska je odigrala u gostima protiv Dečića, 17. septembra u 8. kolu, kada je slavila 4:0.

I ona je, međutim, imala posljedice - Disciplinska komisija FSCG trenera Jankovića je kaznila sa 1.000 eura i suspendovala na tri meča, a potom je uslijedilo saopštenje Sutjeske u kojem je klub tražio izuzeće sudije Miloša Boškovića sa svih utakmica koje klub bude igrao. U istom saopštenju Sutjeska je istakla i da predsjednik FSCG, Dejan Savićević protiv njih vodi “fudbalski rat”.

Iz kluba je od aprila poslato više saopštenja nego što je ekipa ove sezone ostvarila pobjeda. U saopštenjima je bilo svega: od kritika medija, preko ograđivanja od navijača, demantija navoda bivšeg trenera, do kritika sudijske organizacije i čelnika FSCG

A na terenu - poražavajući rezultati. Prošla je trećina šampionata i Sutjeska samo u prvenstvu ima koliko-toliko prostora se ispravi i uključi u borbu za trofej.

Bonus video: