Vučinić samo jedan u nizu: Porez utajili i Mesi, Ronaldo, Nejmar, Murinjo, Mijatović...

Mesi se u "poreskom paklu" našao zajedno sa svojim ocem Horheom nakon što kao fudbaler Barselone Španiji nije platio 4,16 miliona eura, dok je Kristijano Ronaldo utajio mnogo više - 14,7 miliona eura

15832 pregleda 3 komentar(a)
Mesi pred sudom u Barseloni, Foto: Printscreen YouTube/Euronews
Mesi pred sudom u Barseloni, Foto: Printscreen YouTube/Euronews

Sud u Lećeu osudio je Mirka Vučinića na dvije godine zatvora uslovno zbog utaje poreza, pa je legendarni crnogorski kapiten tako samo proširio listu fudbalera koji su zbog iste stvari imali problema sa zakonom.

Među tim imenima su i dvojica najboljih u ovom vijeku Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, ali i Nejmar, trener Žoze Murinjo, još jedna crnogorska legenda Predrag Mijatović...

Mesi se u "poreskom paklu" našao zajedno sa svojim ocem Horheom nakon što kao fudbaler Barselone Španiji nije platio 4,16 miliona eura.

Najbolji fudbaler planete osuđen je svojevremeno na 21 mjesec zatvora, ali nije završio iz rešeteka, jer je u toj zemlji uobičajeno da se zbog kazni manjih od dvije godine, a izrečenih zbog nenasilnih krivičnih djela, ne ide u zatvore.

Pred sudom je tada rekao ne zna ništa o utaji poreza, da je njegovo bilo samo da igra fudbal, a da se o ostalim stvarima brinu njegov otac i advokati. Naglasio je i da je ubijeđen kako oni nisu imali namjeru da ga prevare.

Ronaldo i Mesi su se godinama takmičili u mnogim statističkim kategorijama, a kada je u pitanju neplaćanje poreza "pobijedio" je Portugalac, koji je utajio mnogo više - čak 14,7 miliona eura. Na kraju, CR7 se nagodio sa sudom u Madridu, prihvatajući novčanu kaznu od 18,8 miliona eura.

Aktuelni trener Rome Žoze Murinjo bio je osuđen na godinu zatvora zbog utaje poreza, a morao je da plati oko dva miliona eura zbog skoro 3,3 miliona neprijavljenih prihoda za 2011. i 2012, kada je bio šef stručnog štaba Real Madrida.

Među onima koji su imali muka sa neplaćanjem poreza nalazi se još jedan Crnogorac - nekadašnji fudbaler i sportski direktor Real Madrida Predrag Mijatović bio je osuđen na godinu zatvora, pošto je u periodu između 2011. o 2014. utajio oko 600.000 eura poreza.

On se na španskom sudu izjasnio krivim, naravno kaznu nije odslužio u zatvoru, već je bio dužan da plati 10 eura po zatvorskom danu, ali za dvije godine, odnosno 7.300 eura ukupno. Osim već otplaćene glavnice utajenog dijela od 600.000, morao je da doplati i 40 odsto kamate, odnosno 240.000 eura.

Murinjo i Mijatović
Murinjo i Mijatovićfoto: Savo Prelević

Za razliku od njih, Brazilac Nejmar bio je opužen za utaju poreza i u svojoj domovini, ali i u Španiji, gdje je nosio dres Barselone.

On je morao da isplati 45 miliona eura državi Brazil, jer je preko svojih kompanija izbjegao da plati 56 miliona eura poreza na prihode ostvarene u Santosu, Barseloni i od sponzora Najkija - od 2012. do 2014. godine.

Momak koji danas nosi dres Al-Hilala, prema ranijem izvještaju džavnog trezora Španije, na ime poreza, kamata i penala bio je dužan tačno 34.624.260 eura.

Osim njih, još mnogi poznati fudbaleri imali su problema zbog neplaćanja poreza, poput Luke Modrića, Samjuela Etoa, Havijer Maskerana, Ćabija Alonsa, Marsela...

Bonus video: