Zvanično je - Bugari smijenili Krstajića, sa novim selektorom traže pobjedu protiv Mađarske

Jedna pobjeda Bugara u preostala dva meča protiv Mađarske i Srbije dala bi Crnoj Gori teoretsku šansu da se plasira na EP

4180 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mladen Krstajić više nije selektor fudbalske reprezentacije Bugarske, rivala Crne Gore u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ovo je zvanično saopšteno na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog odbora FS Bugarske. Od 1. novembra, "lavovi" će imati novog trenera, a posebnoj pres-konferenciji biće objelodanjeno njegovo ime.

Iako je već odigrala dva meča sa Bugarskom i osvojila maksimalnih šest bodova, Crna Gora je itekako zainteresovana šta se dešava u taboru ove selekcije u finišu kvalifikacija.

Jer, šanse selekcije Miodraga Radulovića da se plasira na Evropsko prvenstvo, iako samo teoretske, zavise od reprezentacije Bugarske.

Ako Bugari pobijede Mađarsku kod kuće ili Srbiju u gostima, "sokoli" bi se se sa svih šest bodova u novembarskom ciklusu plasirali na EP. Treba, dakle, dobiti Litvaniju u Podgorici i Mađarsku u Budimpešti. Sve je to u zoni teorije, ali bi barem moglo da bude uzbudljivo...

Bugari će, s stoga, sa novim selektorom, u drugačijem raspoloženju dočekati Mađare 16. novembra i pokušati da ostvare prvu pobjedu u kvalifikacijama.

Tehnički direktor FS Bugarske Georgi Ivanov priznao je da je odluka o smjeni srpskog trenera donijeta jednoglasno, a razlozi su poslednji slabi rezultati koje su "lavovi" ostvarili. Ivanov je potvrdio da će novi selektor biti Bugarin.

"Odluku o smjeni Mladena Krstajića donijeta je jednoglasno na Izvršnom komitetu. Svi smo razočarani. Pregovaramo sa novim selektorom, u završnoj smo fazi. Pošto nemamo konačnu odluku, ne možemo je objaviti prije 1. novembra, kada će biti saopšteno njegovo ime. Potom će biti konferencija za novinare. Pregovaramo sa nekoliko trenera. Nije samo jedan. Nekoliko imena je u opticaju. Cilj nam je da nađemo najboljeg trenera kako bi Bugarska nastupila na nivou svog renomea. Nismo zadovoljni rezultatima u ovoj godini. Pokušali smo da podmladimo tim, ali svi znamo da su u sportu najvažniji rezultati", rekao je Georgi Ivanov na konferenciji za novinare.

Krstajić je preuzeo Bugarsku u ljeto 2022, započevši proces podmlađivanja tima. Debitovao je u septembru te godine pobjedom od 5:1 nad Gibraltarom u Ligi nacija. Nekoliko dana kasnije dobio je i Sjevernu Makedoniju u Skoplju - 1:0. Kalendarsku godina završio je relativno uspešno trijumfom nad Kiprom i remijem u Luksemburgu, ali je u novoj godini nastao "potop".

Bugari nemaju pobjedu u kvalifikacijama - oba puta su izgubili od Crne Gore, protiv Litvanije uzeli samo bod u dva meča, remizirali sa Srbijom, izgubili od Mađarske.

Čeka ih još po jedan meč sa Mađarskom i Srbijom, mogu li barem do jednen pobjede?

Standings provided by Sofascore

Bonus video: