Brazilski igrači pune državnu kasu

Klubovi iz najjače brazilske lige za pet godina od transfera zaradili 1,3 milijarde eura, Španija obećana zemlja

5473 pregleda 0 komentar(a)
Igre Vinisijusa Žuniora u Realu podižu cijenu igrača iz Brazila, Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/reuters
Igre Vinisijusa Žuniora u Realu podižu cijenu igrača iz Brazila, Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/reuters

Brazil je asocijacija za vrhunski fudbal, makar i kada su “karioke” daleko od najvećih reprezentativnih rezultata. Potvrđuju to i brojke, pa su fudbaleri iz Brazila okosnica najvećih i najbogatijih evropskih i svjetskih klubova. Fudbal je i veliki izvozni produkt te zemlje i u BDP-u, pa transferi dostižu i 1,4 odsto.

Španija je najpoželjnija destinacija za brazilske igrače i od 10 najvećih transfera iz te zemlje zaslužni su Real Madrid i Barselona. Spisak izgleda ovako: Nejmar (Santos - Barcelona, ​​​​2013. za 88 miliona eura), Rodrigo (Santos - Real Madrid, 2019. za 45 miliona), Vinisijus Žunior (Flamengo - Real Madrid, 2018, 45 miliona), Lukas Moura (Sao Paulo - PSŽ, 2013, 40 miliona), Vitor Roke (Atletiko Paranense - Barselona, 40 miliona, a igrač dolazi naredne godine), Lukas Paketa (Flamengo - Milan, 2019, 38,4 miliona), Endrik (Palmeiras - Real Madrid, 37,4 miliona za tinejdžera koji dolazi dogodine), Gabrijel Žezuš (Palmeiras - Mančester siti, 2017, 32 miliona), Artur Melo (Gremio - Barselona, ​​​​2018, 31 milion), Reinijer (Flamengo - Real Madrid, 2020, 30 miliona).

U Španiju je od 50 najvećih transfera iz Brazila realizovano 13, u Englesku 10 a Italiju šest. Mada, igrači iz Brazila igraju u 82 zemlje, a najveći transfer van liga petice bio je Juri Alberta iz Internasionala u ruski Zenit 2022, za 25 miliona eura.

Ali ako se pogleda broj igrača iz Brazila koji napuste tu zemlju, onda je Portugal lider, jer ne postoji jezička barijera, a i klima pogoduje igračima, kao i blizina top liga. Na drugom je mjestu Japan, dok treće dijele UAE, Južna Koreja i Španija.

Tek prihodi klubova najjače lige Brazila su od trensfera igrača dostigli 1,3 milijarde eura.

- Obično klubovi ne prodaju velike talente jedni drugima u Brazilu iz dva razloga. Prvi je da ne pojačavate konkurenta, a drugi u patriotizmu igrača jer niko se ne bi usudio u direktan prelazak iz Gremia u Internasional - kazao je bivši tehnički direktor Kruzeira, Paulo Andrade.

Bonus video: