Predsjednik Fudbalskog saveza Bugarske podnio ostavku

Mihajlov podnio ostavku nakon protesta navijača

3123 pregleda 4 komentar(a)
Borislav Mihajlov, Foto: Beta/AP
Borislav Mihajlov, Foto: Beta/AP

Predsjednik Fudbalskog saveza Bugarske Borislav Mihajlov podnio je danas ostavku poslije masovnih protesta koji su organizovani protiv njega.

Novi predsjednik biće izabran sljedeće godine na kongresu Saveza.

Nekoliko hiljada fudbalskih navijača protestovalo je posljednjih nedjelja tražeći ostavku Mihajlova nezadovoljni njegovim radom i rezultatima reprezentacije.

Oni su se dodatno naljutili kada je Savez odlučio da se utakmica protiv Mađarske 16. oktobra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine odigra bez prisustva publike.

Dodatni pritisak došao je od premijera Bugarske Nikolaja Denkova koji je u pismu od predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina tražio da preduzme odlučnu akciju smjenjivanjem Mihajlova sa čela Saveza i postavljanjem privremenog rukovodstva.

U pismu objavljenom na sajtu Vlade, navode se "dugo nagomilane kritike i nezadovoljstvo fudbalskih klubova" fudbalskim rukovodstvom u zemlji. Takođe je istaknuto da joj statuti Fife daju ovlašćenje da smjeni čelnike članica Fife "pod izuzetnim okolnostima".

Mihajlov je danas odbacio tvrde o kritikama fudbalskih kluba i rekao novinarima da je jedini razlog ostavke - "da se svi smire". On je dodao da njegovu ostavku nije tražio nijedan fudbalski klub.

Mihajlov nije komentarisao istragu koju je nedavno pokrenuo bugarski glavni tužilac o vođstvu u domaćem fudbalu, sa posebnim osvrtom na predsjednika Saveza.

Istraga je pokrenuta poslije brojnih medijskih izvještaja u kojima se navodi niz kršenja i potencijalnih kriminalnih aktivnosti, uključujući pronevjeru javnih sredstava i umešanost u nezakonite šeme klađenja.

Mihajlov je svojevremeno kao golman bugarske reprezentacije igrao u polufinalu Svjetskog prvenstva 1994. godine.

On je prvi put za predsjednika Saveza izabran 2005. godine. Pod njegovim vođstvom reprezentacija se nije plasirala na veliko takmičenje od Evropskog prvenstva 2004. godine.

On je 2019. godine na 18 mjeseci podnio ostavku pod pritiskom Vlade, nakon što su bugarski navijači gestikulirali nacističke pozdrave u pravcu tamnoputih engleskih fudbalera i vrijeđali ih na rasnoj osnovi tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Bonus video: