Rođen na dan tragedije Titanika, potonuo 111 godina kasnije: Santos ispao prvi put u istoriji

Gigant koji je planeti podario velikog Pelea, zbog kojeg je fraza "Žoga bonito" postala simbol fudbala, prvi put od osnivanja ispao iz brazilske elite

9575 pregleda 4 komentar(a)
Navijač Santosa u dresu velikog Pelea, Foto: Shutterstock
Navijač Santosa u dresu velikog Pelea, Foto: Shutterstock

Bio je to 14. april 1912 - dan kada najveći putnički brod tog vremena Titanik potonuo u Atlantski okean. Samo nekoliko sati ranije na južnoj strani Atlantika rođen je Fudbalski klub Santos.

"Jedan gigant je tog dana potonuo u okean, a rođen je drugi", govorilo se godinama nakon toga.

Rastao je Santos iz Sao Paula i postao jedan od najvećih klubova Brazila i svijeta, fudbalu je podario najvećeg svih vremena Pelea, a onda je 111 godina nakon Titanika potonuo.

Desilo se nešto što je bilo teško zamisliti - nekadašnji "Santastiko" ispao je u Drugu ligu Brazila - prvi put od pomenutog 14. aprila 1912. godine.

Na kraju posljednji udarac za nokaut giganta sa Atlantika zadala je Fortaleza (1:2) u posljednjem kolu Brazileiraoa. Flamengo i Sao Paulo sada ostaju jedina dva kluba ove zemlje koja nikada nisu ispadala iz elite.

Vijest da je jedan drugi klub iz Sao Paula - Palmeiras - sinoć odbranio titulu, ovog puta, ipak, je bila u drugom planu.

Navijači Santosa i ovog decembra ponovo su u suzama - nakon što su plakali i prošlog kada su ostali bez svog simbola, bez čovjeka koji je, osim dvije godine na kraju karijere, cijeli fudbalski život vezao za klub sa "Vila Belmira", bez "kralja fudbala" Pelea.

Bio je Santos i početkom ovog milenijuma šampion Brazila (2002, 2004), prije samo 13 godina postao je i treći put prvak Južne Amerike, ali svi veliki uspjesi prije svega vežu se za Pelea.

"Kralj" je dres Santosa nosio od 1956. do 1974, a tokom šezdesetih vodio je ovaj klub do prvih šest titula u Brazilu (ukupno ih ima osam), do premijernih osvajanja Južne Amerike, do dvije svjetske krune protiv Benfike i Milana...

Osim Pelea dres ovog kluba tih godina nosili su i ostali veliki majstori poput Žilmara, Maura Ramoša, Mengalvija, Koutinja, zbog ovog kluba je fraza "Žoga bonito" (lijepa igra) postala simbol fudbala...

Santos je bio i mjesto gdje su u novije vrijeme prve korake napravili Robinjo, Nejmar ili Rodrigo iz Reala, ali sada će morati da krene iz početka - baš kao i 14. aprila 1912.

Gigant će sada morati da izroni i mnogo jači nego što je bio prije 111 godina.

Bonus video: