Tijago Mota od 2-7-2 do Bolonje u koju su se svi zaljubili i sportski direktor arhitekta trećeg fudbalskog čuda

Bolonja je najljepša italijanska priča ove sezone, a renesansu u "crveni grad" donio je nekadašnji zadnji vezni Barselone, Intera i PSŽ-a

9150 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Bolonje nakon jedne od pobjeda ove sezone, Foto: Bologna FC 1909 (X)
Fudbaleri Bolonje nakon jedne od pobjeda ove sezone, Foto: Bologna FC 1909 (X)

Bolonja - crveni grad zbog starih i jedinstvenih fasada, grad studenata, Maseratija, košarke, ali i fudbala, posebno ove sezone.

Istoimeni klub koji je godinama uglavnom vezan za sredinu ili donji dio tabele Serije A, trenutno je odletio visoko i sa mjesta koje na kraju vodi u Ligu šampiona gleda na ostatak Italije, a renesansu je u Emilija-Romanju donio Tijago Mota.

Nekadašnji zadnji vezni koji je rođen u Brazilu, a koji je igrao za Italiju i između ostalih nosio dresove Barselone, Intera i Pari Sen Žermena, pažnju na sebe je privukao na početku trenerske karijere kada je rekao da je budućnost fudbala u formaciji 2-7-2.

Bio je tada trener omladinaca PSŽ-a, a nakon toga imao i neuspješan izlet do Đenove, a da polako postaje sjajan stručnjak pokazao je u Speciji... Ipak, prave stvari počele su da se dešavaju kada je stigao na klupu Bolonje - u nezgodnom trenutku, jer je morao da naslijedi tada bolesnog Sinišu Mihajlovića.

Veoma brzo Mota se pokazao kao moderan trener, njegova Bolonja igra napadački, sa mnogo pasova, ali zna da bude i konkretna i da meč riješi iz svega nekoliko dodavanja... Akcije kreću od golmana, a tokom meča mnogi igrači mijenjaju pozicije. Istovremeno, "rosoblu" se sjajno brani, a sve počinje od sredine terena gdje Motin vezni red ne dozvoljava rivalu da diše...

Rezultat svega je fenomenalan - klub sa "Dal'Are" trenutno je četvrtoplasirani tim Serije A, a sinoć je iz Kupa eliminisao najbolju ekipu Italije i viceprvaka Evrope Inter.

Čovjek "broj dva" zaslužan za uspjehe ili bolje reći arhitekta ove Bolonje je njen sportski direktor Đovani Sartori - gospodin koji je stavio potpis na bajku Kjeva (od Serije C1, preko Serije A do kvalifikacija za Ligu šampiona) i koji je Atalantu odveo u raj približivši je polufinalu Lige šampiona, sada gradi svoje treće čudo.

Osim Mote dovodio je igrače u koje je malo ko vjerovao poput Sema Bekeme, Štefana Poša, Dana Ndojea ili Rikarda Kalafiorija, a koji su se ispotavili kao sjajna pojačanja.

Zirkze, Ferguson i da li je Bolonja pravi izbor za Adžića

Bolonje se pokazala i kao prava sredina za mlađe igrače, pa je tako pod dirigentskom palicom Tijaga Mote "eksplodirao" 22-godšinji Holanđanin Džošua Zirkze.

Momak koji je stigao iz Bajerna učestvovao je kod 12 golova Bolonje, a kakva je klasa pokazao je i sinoć sa dvije magične asistencije protiv Intera. Inače, Bavarci imaju pravo da ga ponovo kupe od Bolonje, a kako igra mladić iz okoline Roterdama veoma moguće je da će to toga i doći.

Uz Zirkzea sjajaj je i Luis Ferguson, 24-godišnjak koji je stigao iz Aberdina i koji se istakao golovima. Uz njih među mlađim igračima koji na pravi način koriste priliku su i pomenuti Ndoje i Kalafiori, ali i talentovani Đovani Fabijan...

Bolonja se nedavno zainterosovala i za crnogorskog bisera Vasilija Adžića, prema medijima iz Italije navodno je spremna da pošalje i pet i po miliona eura Budućnosti za njegovo dovođenje...

U ovom trenutku, "crveni grad" i klub sa "Dal'Are" čine se kao idealni za mlade igrače kakav je Adžić.

Bonus video: