Derbi Italije: Inter protiv Juventusa - meč koji vrijedi više od tri boda

Zahuktava se borba za titulu na Apeninima

10882 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Na redu je Derbi Italije, drugi u sezoni, okršaj Intera i Juventusa koji bi mogao da bude smjernica u prognozama koja ekipa je bliža tituli prvaka Italije.

Pred večerašnji duel na "Đuzepe Meaci" (20.45) Inter ima bod više i utakmicu manje (koju će odigrati 28. februara kod kuće sa Atalantom), jasno je da bi pobjedom jasno postao favorit za Skudeto, ali Juve je do sada pokazao da može da prati ritam “nerazura” iako pobjeđuje na potpuno drugačiji način u odnosu na tim Simonea Inzagija.

Inter je od moguća 63 boda osvojio čak 54, Juve je u 22 kola sakupio 53 i jedna je od četiri ekipe koju milanski velikan ove sezone nije savladao - veliki rivali su remizirali u Torinu krajem novembra (1:1), kada je Juventus poveo golom Dušana Vlahovića, a gosti do poluvremena poravnali preko Lautara Martinesa.

Upravo su Martines i Vlahović glavni aduti Inzagija na jednoj i Masimilijana Alegrija na drugoj strani - Argentinac je prvi strijelac Serije A sa 19 pogodaka, srpski napadač je postigao 12.

INZAGI: JUVENTUS IMA JEDNU PREDNOST

Inter je ove sezone uglavnom bio dominantan u velikim utakmicama.

Pobjeđivao je ubjedljivo Milan, Lacio u Rimu i Napoli u Napulju, bio je bolji i od Rome, Atalante u Bergamu, u prošlom kolu je osvojio Firencu...

Uglavnom je Inzagijev tim do bodova dolazio dominantno - dao je 50 i primio 10 golova, ali je formu kako sezona odmiče podizao i Juve.

"Stara dama" je bila u naletu i seriji od pet pobjeda sve do prošlog vikenda kada je remizirala sa Empolijem na svom terenu (1:1).

"Put Intera i Juventusa ove sezone je dosta sličan u Seriji A. U pitanju su timovi koji su pokazali najviše, a Juventus je svakako u prednosti zato što ne igra evropska takmičenja", rekao je Inzagi.

Bivši trener Lacija je s "crno-plavima" osvojio pet trofeja - tri u Superkupu i dva u Kupu Italije, stigao je i do finala Lige šampiona, a navijači sada žele samo jedno - 20. Skudeto.

"Pobjeda može da donese mnogo, ali nije ovo ključna utakmica. Svaka naredna je jednako bitna... Da li je Inter pod većim pritiskom? Ko želi titulu, mora da osjeća pritisak. Vjerujem da ga osjećaju i u Juventusu, to je prirodno", poručio je Inzagi.

ALEGRI I DALJE TVRDI: CILJ JE LIGA ŠAMPIONA

Juventus je ušao u sezonu s ambicijom da se vrati u Ligu šampiona. Nakon 22 kola, na drugom mjestu ima 18 bodova više od petoplasirane Rome, ali trener Maks Alegri ne želi da ekipu opterećuje time da je jedan od favorita za titulu.

Tako je nedavno imao neobičnu retoriku kada je pričao o Interu - prvo je borbu dva velikana za Skudeto okarakterisao tako što je Juventus nazvao policajcem, a Inter lopovom, potom je svoj tim uporedio sa teniserom Janikom Sinerom. Inter je u tom Alegrijevom poređenju bio Novak Đoković...

"Mnogo smo napredovali u odnosu na prošlu sezonu, pa i početak ove, zato je gostovanje Interu u ovom momentu pravi test naših mogućnosti. Imamo 53 boda i to je odlična brojka, ali još nismo sigurni za Ligu šampiona. Sve dobro što smo uradili moramo da zaboravimo, jer ima još dosta do kraja prvenstva", kazao je Alegri.

Inter je kompletan nakon što su meč suspenzije u Firenci odradili Hakan Čalhanoglu i Nikolo Barela, a i Juve je jači nego što je bio u prethodnom periodu, jer su se od povreda oporavili Adrijen Rabio i Federiko Kjeza.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: