Zid iz Harkova - od trećeg golmana na startu sezone do heroja Real Madrida

Andrij Lunjin - ukrajinski golman iz sjenke "zgrabio" priliku u najvećem klubu planete i pokazao da Real uz Tiba Kurtou sada ima još jednog vrhunskog čuvara mreže

10848 pregleda 4 komentar(a)
Lunjin tokom nezaboravnog meča sa Lajpcigom, Foto: Real Madrid C.F. (X)
Lunjin tokom nezaboravnog meča sa Lajpcigom, Foto: Real Madrid C.F. (X)

Andrij Lunjin je navukao masku Tiba Kurtoe, a Real je pronašao golmana kojem se vjerovatno nije nadao.

Tim riječima je madridski "As" opisao prvi meč u nokaut fazi Lige šampiona golmana čija priča je krenula prije desetak godina u mlađim kategorijama Metalista iz Harkova.

Nakon što je napustio rodnu Harkovsku oblast, ukrajinski golman je u domovini branio boje Dnjepra i Zorje iz Luganska, da bi 2018. stigao poziv koji sanjaju djeca širom planete - od Real Madrida.

Ipak, za jednog 19-godišnjaka "jedinica" kraljevskog kluba bila je tada veoma daleko, pa su uslijedile pozajmice u Leganes, Valjadolid i Ovijedo, a ove sezone je postao treća opcija na golu Reala - iza neprikesnovenog Kurtoe i (kada se Belgijanac povrijedio) pojačanja iz Čelsija Kepe Arizabalage.

"Njegove radne navike i profesionalnost morali su da budu nagrađani", dodaje "As".

A, nagrade su počele da stižu tokom sezone - Lunjin je sve više dobijao šansu kod Karla Anćelotija, da bi sinoć na najvećoj sceni, u osmini finala Lige šampiona, cijeli svijet shvatio o koliko dobrom golmanu se radi.

Refleksi, postavljanje, smirenost kod ubacivanja i hladnokrvnost kada je bio ostavljen sam sa napadačima Lajpciga učinili su da planeta nakon pobjede Reala na istoku Njemačke (1:0) govori samo o ukrajinskom golmanu.

Na kraju meč je završio sa devet odbrana, sačuvao je mrežu "kraljeva" pred revanš u Madridu, a kako navodi "Marka" i sebi "zaključao" mjesto između stativa prije Kepe, dok i Kurtoa sada zna da će morati da se bori za "svoju jedinicu" kada se oporavi od povrede.

"Lunjin je bio super, bio je odličan - ovo je njegova najbolja predstava od kada sam ga upoznao", rekao je nakon meča u Lajpcigu Anćeloti.

O kakvoj predstavi se radi možda najbolje govori podatak da su u posljednjih osam sezona Reala u Ligi šampiona samo dva golmana upisala devet odbrana na jednom meču - Kurtoa prije dvije godine u finalu protiv Liverpula i sada Lunjin.

Zlatna rukavica na SP, ukrajinska nada za Euro 2024

Da se radi o vrhunskom golmanu Lunjin je pokazao i u mlađim kategorijama, posebno na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina koje 2019. osvojila njegova Ukrajina.

On je predvodio svoju zemlju do zlata, a dobio je i nagradu "Zlatna rukavica" za najboljeg golmana turnira .

Sada je već jedan od najvećih aduta seniorskog tima Ukrajine, a sezonu za nezaborav pokušaće da kruniše za nešto više od mjesec kada će sa "žuto-plavima" kroz baraž pokušati da se domogne Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Bonus video: