Braim izabrao Maroko - sedam godina čekao Španiju, sada želi da se oduži selekciji koja ga je uvijek poštovala

Kao neko ko se rodio i odrastao u Španiji dugo je sanjao nastup za "furiju", a onda kada je i dresu simbola te zemlje Real Madrida počeo da pruža odlične partije, kada je poziv svjetskog prvaka iz 2010. bio logičan, izabrao je zemlju svojih korijena

15632 pregleda 3 komentar(a)
Dijas na nedjeljnom meču Reala protiv Selte, Foto: Reuters
Dijas na nedjeljnom meču Reala protiv Selte, Foto: Reuters

„Od sada ćemo Braima Dijasa gledati u crvenom dresu, ali ne u španskom, već u onom reprezentacije Maroka. Sramota za nas, velika radost za njih”.

Tim riječima je madridska „Marka” potvrdila informaciju da je vezista Real Madrida odlučio da u budućnosti nastupa za Maroko, a ne za „crvenu furiju”.

Dijas je rođen prije 24 godine u Malagi, njegov otac je Marokanac, a majka Španjolka. Kao neko ko se rodio i odrastao u Španiji dugo je sanjao nastup za nacionalni tim, a onda kada je i u dresu simbola te zemlje Real Madrida počeo da pruža odlične partije, kada je poziv svjetskog prvaka iz 2010. bio logičan, izabrao je zemlju svojih korijena.

Za mnoge iznanađenje, ali ne i za „Marku” koja za sve krivi Fudbalske federacije Španije zbog pasivnosti prema Dijasu.

Ovaj list naglašava da su čelnici potpuno drugačiji pristup imali prema još jednom momku marokanskog porijekla Laminu Jamalu, pa i ranije prema Ansuu Fatiju, Niku Vilijamsu...

„Simptomatičan je slučaj Jamala kojeg je Federacija „mazila” jer je on to zaslužio”, piše „Marka”.

S druge strane, zov Maroka traje još od 2017. kada je Dijas kao veliki talenat prešao u Mančester siti. Narednih sedam godina je čekao poziv Španije, a stigao je samo 2021. kada zbog kovida-19 nije imao ko da popuni rupe na sredini za prijateljski meč sa Litvanijom.

Maroko je bio strpljiv, uvijek je poštovao vrijeme Dijasa, a na kraju je sve to bilo i presudno.

„To je nešto što Dijas posebno cijeni. Uz sve mu je prezentovan projekat po kojem će Maroko biti domaćin Kupa afričkih nacija naredne godine, zatim očekuje se nastup na Svjetskom prvenstvu 2026, a tu su i planovi za Mundijal 2030. čiji će jedan od domaćina biti upravo Maroko”, piše „Marka”.

Madridski list naglašava da je Dijasova odluka čvrsta i da više niko ne može da utiče na nju, a očekuje se da se nađe na spisku selektora Valida Regragija već za prijateljske mečeve Maroka krajem mjeseca.

Bonus video: