Prijateljski meč kao najava velikog rivalstva - fenomeni Jamal i Endrik prvi put na velikoj pozornici

Španija u Madridu dočekuje Brazil (utorak, 21.30h), meč će posebno biti zanimljiv zbog duela dvojice tinejdžera koji će od naredne sezone biti rivali u "el klasiku"

4130 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters, Selección Española de Fútbol (Facebook)
Foto: Reuters, Selección Española de Fútbol (Facebook)

Jedan ima tek 16 godina, drugi je godinu stariji, a već nose dresove fudbalskih reprezentacija kakve su Španija i Brazil, već postižu golove i već sada najavljuju novo veliko rivalstvo koje će od sljedeće sezone donijeti čuveni "el klasiko".

Sjutra veče (utotrak, 21.30h) u Madridu se igra prijateljska utakmica između Španije i Brazila - kako se radi o duelu koji nije takmičarski mnogima bi možda i promakao bez obzira na imena rivala, ali španski mediji ga najavljuju kao duel budućih fenomena Lamina Jamala i Endrika.

"Lamin i Endrik su već velikani svjetskog fudbala - susret njih dvojice zakazan je za utorak na stadionu Santjago Bernabeu", piše katalonski Sport.

Lamin Jamal je sa Barselonom i Španijom već srušio mnoge rekorde, dok je Endrik - od juna igrača Real Madrida - prije dva dana u dresu Brazila na hramu fudbala "Vembliju" upoznao planetu sa svojim talentom.

Trener Barse Ćavi Ernandes lansirao je Jamala početkom ove sezone kada je sa 16 godina i 38 dana postao najmlađi debitant "blaugrane" u La ligi ikada. Ubrzo je stigao i poziv Španije, pa se sa 16 godina i 57 dana u istoriju upisao kao najmlađi debinant i strijelac "furije".

"Uvijek postoji briga kako će se razvijati tako mladi fudbaleri, tu su i savjeti da sve bude razuminije, ali jednostavno neki momci odrastu mnogo ranije. Naravno da brinemo o Jamalu, ali takvim igračima ne treba postavljati ograničenja", podsjetio je Sport na izjavu selektora Španije Luisa de la Fuentea.

I Endrik je najmlađi igrač koji je zaigrao za Palmeiras, a sa 16 godina i dva mjeseca postao je drugi najmlađi strijelac u istoriji brazilske Serije A. Ipak, sve to ne izgleda kao ogromno dostignuće u odnosu na subotu i predstavu na "Vembliju".

Brazil je u prijateljskom meču srušio Englesku (1:0), a strijelac jedinog pogotka bio je upravo Endrik - on je tako postao najmlađi fudbaler ikada koji je zatresao mrežu na najčuvenijem stadionu na planeti.

Uz to sa 17 godina i osam mjeseci četvrti je najmlađi strijelac Brazila u istoriji - ispred njega su Pele (16 godina i osam mjeseci), Edu (16 godina i 10 mjeseci) i Ronaldo (17 godina i sedam mjeseci).

Jamal i Endrik su budućnost svjetskog fudbala, Barse i Reala, a "el klasiko" čeka novo veliko rivalstvo nakon nezaboravnog između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Bonus video: