Francuska predugo čeka - kad ako ne sad?

Samo dvije prepreke dijele Kilijana Mbapea od trofeja Lige šampiona sa Pari Sen Žermenom. Može li 25-godišnji superstar da kompletira parisku bajku prije nego što ode, najvjerovatnije u Real Madrid?

3230 pregleda 0 komentar(a)
Može li nakon Marseja 93. da i PSŽ podigne najveći klupski pehar?, Foto: Reuters
Može li nakon Marseja 93. da i PSŽ podigne najveći klupski pehar?, Foto: Reuters

Dolazi vrijeme kada superzvijezde moraju da zagrizu i urade nešto što će koristiti njihovom timu, ostati upisano u klupske anale.

Tako “L’Ekip” opisuje višemjesečnu sagu oko Kilijana Mbapea i njegovo izdanje u revanšu četvrtfinala Lige šampiona protiv Barselone.

Jer, PSŽ je u polufinalu, favorit je protiv Borusije Dortmund, na korak je od velikog finala na “Vembliju”, a Mbapeovo vrijeme, barem ono parisko - lagano ističe.

Napadač Pari Sen Žermena jedan je od najboljih fudbalera na svijetu, sa peharom svjetskog šampiona i pet trofeja prvaka francuske Lige 1 iza sebe. Prestojećeg ljeta najvjerovatnije će napustiti Grad svjetlosti, iako u klubu vjeruju da još ima vremena da potpiše novi ugovor.

Ostao ili otišao, ovog ili nekog narednog juna, navijači “svetaca”, ali i fudbalska javnost, mediji u Francuskoj, gotovo aklamativno smatraju da Mbape dok je u Parizu ima i jednu veliku “dužnost” - da odvede svoj tim do jedinog trofeja koji mu nedostaje, a koji je nekoliko puta izmicao u bliskoj prošlosti - trofeja u Ligi šampiona. Ima čak i onih koji smatraju da će se njegov period u Parizu - ako ne osvoji LŠ, smatrati - neuspješnim periodom.

“Vrijeme je - sada”, dominiraju naslovi medija u Parizu.

I zaista - kada, ako ne sada? Naročito ako Mbape na ljeto potpiše za Real Madrid, o čemu se odavno priča i piše. Ovo je onda definitivno posljednja prilika.

- Imam svoj san: da osvojim Ligu šampiona sa Parizom - rekao je 25-godišnji napadač nakon velike predstave svog tima u revanšu polufinala protiv Barselone.

PSŽ je u revanšu na “Monžuiku” nadoknadio poraz od 3:2 sa domaćeg terena i velikim preokretom - od 0:1, do 4:1, nastupivši preko sat vremena sa igračem više - izborio vizu za polufinale, gdje je posljednji put bio u korona-godini 2020, kada je dogurao i do samog finala u kojem je izgubio od Bajerna.

Mbape je u ubjedljivom izdanju svog tima učestvovao sa dva gola koja su definitivno presudila Barsi - u 61. iz penala za 1:3 i 89. iz igre za 1:4.

Njegova i klupska misija se nastavljaju.

- Ponosan sam od prvog dana što nosim dres Pari Sen Žermena. Moj ponos nije povrijeđen zato što je bilo i dobrih i loših momenata. Čast je igrati za ovaj klub, predstavljati tim iz glavnog grada svoje zemlje, grada u kojem sam rođen i u kojem sam odrastao. To je zaista nešto posebno.

Mbape je ove sezone dao osam golova na 10 utakmica Lige šampiona, a sa ukupno 48 pogodaka je ušao na listu Top 10 najboljih strijelaca elitnog klupskog takmičenja ikada.

- Doživjeti ovakvo veče kao Parižanin, to je sjajno. Imamo još jedan korak do finala na “Vembliju”, zato moramo da ostanemo mirni - dodao je Mbape.

- Jednostavno, postoje neki ljudi kao da su predodređeni da nešto urade. Tako je bilo sa Mesijem i svjetskim prvakom u Kataru, tako je, barem ja imam takav osjećaj, i sa Mbapeom kada je u pitanju Liga šampiona - rekao je nekadašnji štoper Mančester junajteda Rio Ferdinand za TNT sport.

Samo je Kristijano Ronaldo postigao više golova u gostima u nokaut mečevima Lige šampiona (23 na 39 utakmica) od Kilijana Mbapea, koji ima jači prosjek (15 na 12 mečeva).

Iako je još u februaru rekao predsjedniku PSŽ-a Naseru Al-Kelafiju da će potpisati za Real, u kojem će godišnje zarađivati 15 miliona eura, te dobiti oko 150 miliona kao bonus za potpis, uprava Parižana i dalje vjeruje da će se ostvariti barem jedan san - ili da će Mbape ostati u Parizu, ili da će do tada pomoći timu da osvoji Ligu šampiona. Ako to uspije, može i da ide - kompletiraće “parisku bajku”.

I Francuska predugo čeka, jedini naslov u Ligi šampiona osvojio je Olimpik Marsej 1993. godine.

Bonus video: