Hvala za Lester, Fiorentinu devedesetih, Mirkovu Romu... Legendarni Klaudio Ranijeri se oprostio od fudbala

Veliki "mister" odlučio da je vrijeme za druge stvari, za odmor - zaslužio ga je, a na njega odlazi kao legenda

21761 pregleda 4 komentar(a)
Ranijeri sa peharom Premijer lige, Foto: Leicester City Football Club/Facebook
Ranijeri sa peharom Premijer lige, Foto: Leicester City Football Club/Facebook

Mirni gospodin džentlmentskih manira iz "Vječnog grada", čovjek koji je fudbalu podario nevjerovatno zabavnu Fiorentinu iz devedesetih godina prošlog vijeka, sjajnu Romu sa Mirkom Vučinićem i koji je sa Lesterom napravio remek-djelo, odlučio je da je bilo dosta fudbala...

Legendarni italijanski trener Klaudio Ranijeri oprostio se od fudbala i završio trenersku karijeru - njegova dva posljednja posla bili su povratak Kaljarija u Seriju A i ove godine obezbijeđen opstanak.

Mnogo je klubova koje ovaj 72-godišnjak vodio kroz karijeru - Napoli, Fiorentina, Valensija, Atletiko, Čelsi, Parma, Juventus, Roma, Inter, Monako, reprezentacija Grčke, Lesteru, Nant, Fulam, Roma, Sampdorija i Votford.

Ipak, posebno se pamti njegov pečat sa tri tima sa početka priče...

U grad renesanse Firencu stigao je kada su tmurni oblaci potamnili ljubičasti klub, ali je Ranijeri najprije uspio da ga vrati u Seriju A (1994), da osvoji Kup Itaije (1996) i stvori Fiorentinu u koju su se svi zaljubili - sa Gabrijelom Batistutom, Rui Koštom, Franćeskom Bajanom...

Tokom jedne od sezona dugo je jurio Milan na prvom mjestu Serije A, ali ga je loš finiš koštao boljeg plasmana od četvre pozicije.

Uslijedile su avanture u Španiji i Engleskoj, pa povratak u Italiju, da bi nakon Juventusa početkom sezone 2009/10 ostvario san iz djetinjstva - konačno je sjeo na klupu voljene Rome.

Do kraja je to bila spektakularna sezona iako nije podigao nijedan pehar - dugo je Roma sa našim Mirkom Vučinićem, Franćeskom Totijem, Danijeleom de Rosijem bila lider, činilo se da "skudeto" stiže na "Olimpiko", ali ga je očajan finiš sezone još jednom koštao svega - Inter je te godine osvojio sve.

Ono što mu je izmicalo tokom cijele karijere, nešto zbog čega su ga mnogi osporavali, vratilo mu se u klubu gdje to ni "najluđi" optimisti nisu očekivali - u Lesteru.

Senzacionalno osvajanje Premijer lige 2016, u periodu kada ovo takmičenje važi za najjače na svijetu, nešto je što je možda niko nikada neće ponoviti...

Džejmi Vardi, Rijad Marez, Ngolo Kante, Kasper Šmajhel, Mark Olbrajton i ostali majstori plesali su pod njegovim vođstvom i zauvijek se zlatnim slovima upisali u fudbalske knjige...

Veliki "mister" sada je odlučio da je vrijeme za druge stvari, za odmor - zaslužio ga je, a na njega odlazi kao legenda.

Bonus video: