Isplati se biti šampion: Dečiću od Uefe barem 960 hiljada eura

Novi crnogorski prvak za samo učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona (potom i u kvalifikacijama za Ligu konferencija) zaradiće skoro milion, što je rezultat povećanog nagradnog fonda Uefe. Do sada su šampioni imali zagarantovanih 810 hiljada

35472 pregleda 277 reakcija 21 komentar(a)
Šampionsko slavlje Tuzana, Foto: FSCG
Šampionsko slavlje Tuzana, Foto: FSCG

Fudbalski klub Dečić ima zagarantovanih 960 hiljada eura iz nagradnog fonda Uefe za osvojenu titulu i samo učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Tuzani će startovati 9. ili 10. jula u prvom kolu kvalifikacija za LŠ, a ime rivala saznaće na žrijebu koji će se održati 18. juna u Nionu. U slučaju eliminacije, nastaviće takmičenje u kvalifikacijama za Ligu konferencija, što znači da predstojećeg ljeta imaju zagarantovane minimum četiri evropske utakmice.

UEFA će naredne sezone sprovesti novi format takmičenja u Ligi šampiona (umjesto 32, učestvovaće 36 timova) a ovo proširenje i veći broj utakmica u završnici doveli su do povećanja nagradnog fonda - čak i za timove koji učestvuju u ranim pretkolima, poput prvaka Crne Gore.

Umjesto dosadašnjih 810 hiljada, prvak svake zemlje i učesnik prvog kola kvalifikacija imaće zagarantovanih 960 hiljada eura, a svaki prolazak u narednu rundu kvalifikacija, ma kojeg takmičenja (naravno, prije grupne faze), donio bi dodatnih 350 hiljada eura.

Ako ekipa Milorada Pekovića preskoči barem jednu prepreku, bilo u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili Ligu konferencije, Dečić bi mogao da zaradi milion i 310 hiljada.

Minimalne nagrade za prvake UEFA obračunava po šemi: 175 hiljada eura za učešće u prvom kolu kvalifikacija (Lige šampiona, Lige Evrope ili Lige konferencija), 175 za učešće u 2. kolu kvalifikacija (LŠ, LE ili LK), 350 hiljada za ispadanje u drugom kolu i još 260 hiljada koje su namijenjene prvaku svake države koji se ne plasira u grupnu fazu.

Definitivno se isplati biti šampion, naročito po najnovijim Uefinim "tarifama", o čemu svjedoči i podatak da su minimalne nagrade za učešće u Ligi konferencija, u kojima Crna Gora ima dva predstavnika, znatno manje - iznose 325 hiljada eura.

Mornar je na korak od učešće u kvalifikacijama za Ligu konferencija, dobre šanse ima i Budućnost, pa čak i ako ne osvoji Kup (Jezero nije dobilo licencu u prvom krugu, pitanje je da li ima šanse u drugom).

Nagrada se, međutim, značajno povećava ukoliko se preskoči neka evropska prepreka i ona donosi dodatnih 350 hiljada eura.

Naročito dobru šansu imala bi Budućnost, koja bi, za razliku od debitanta Mornara, bila povlašćena na žrijebu i u prvom i drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Kada bi Podgoričani iskoristili žrijeb i prošli dvije prepreke u kvalifikacijama, što se doduše nije desilo već 15 godina, zaradili bi isto koliko zagarantovano ima šampion Dečić - blizu milion.

Bonus video: