Odbjegli sin se poslije 13 godina vratio na "Gudison"

"Prvi meč po povratku u Everton će sigurno biti veoma emotivan za mene", rekao je Runi na predstavljanju u novom-starom klubu
1 komentar(a)
Vejn Runi Everton, Foto: Evertonfc.com
Vejn Runi Everton, Foto: Evertonfc.com
Ažurirano: 09.07.2017. 15:34h

Vejn Runi je opet dio Evertona, 13 godina nakon što je otišao sa "Gudison parka" i razočarao navijače koji su u njemu vidjeli novu ikonu manjeg kluba iz Liverpula.

Legendarni napadač Mančester junajteda je sa "karamelama" potpisao dvogodišnji ugovor.

"Prvi meč po povratku u Everton će sigurno biti veoma emotivan za mene", rekao je Runi na predstavljanju u novom-starom klubu.

"Nisam se vratio samo zato što je Evertom klub za koji navijam i u kojem sam ponikao. Moj povratak je postao realan onog trenutka kada sam shvatio da Everton želi da napreduje, da ima ambiciju da bude još bolji nego što je sada. Na povratak gledam kao na još jedan izazov u karijeri i spreman sam za njega", kazao je Runi.

On je od 2004. u dresu "crvenih đavola" odigrao 559 utakmica, postigao je 253 gola i najbolji je strijelac u istoriji Junajteda.

Na "Old trafordu" je postao jedan od simbola, a osvojio je pet titula u Premijer ligi, Ligu šampiona, četiri Komjuniti šilda, tri Ligakupa, FA kup, Ligu Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Kako navodi Runi, u Engleskoj je nakon Junajteda u obzir dolazio jedino - povratak u Everton.

"Rekao sam prije nekoliko godina da samo Everton dolazi u obzir ako budem odlazio iz Mančestera. Ne bih igrao ni za jedan drugi premijerligaški klub. Stvarno sam mislio tako i ostao sam pri tom stavu. Nisam želio da odem u neki drugi engleski klub. Onog trenutka kad sam saznao da me Everton hoće, stavio sam do znanja svom agentu da realizuje transfer, jer sam znao šta želim", istakao je Runi.

Everton je prije Runija doveo i golmana Džordana Pikforda, štopera Majkla Kina, vezistu Dejvija Klasena, napadača Sandra Ramiresa...

Očekuje se da narednih dana u Liverpul stigne i Islanđanin iz Svonsija Gilfi Sigurđson.

"Menadžer Ronald Kuman je imao snažan uticaj na moju odluku da se vratim. Kada je postalo jasno da ću napustiti "Old traford", Kuman je razgovarao sa mnom i jasno mi stavio do znanja koliko me želi. Vidio sam to u njegovim očima. Bilo je i drugih opcija, ali kada sam se uvjerio da me Everton stvarno hoće on je postao jedina mogućnost", pojasnio je Runi.

Runi je bio od devete godine član Evertona, a 17. avgusta 2002. je u duelu sa Totenhemom debitovao za prvi tim kod tadašnjeg menadžera Dejvida Mojesa.

Pet dana prije 17. rođendana popularni Vaza je postigao prvi gol - i to protiv Arsenala u pobjedi od 2:2 kada je matirao Dejvida Simena i prekinuo seriju "tobdžija" od 30 mečeva bez poraza.

Od tog dana do danas, njegova karijera govori sama za sebe...

Bonus video: