Kohei Kato - od Rudara do reprezentacije Japana

Ovo je prvi slučaj u istoriji Japana da je u A selekciju pozvan igrač koji nikada nije igrao tamošnju Džej ligu, ali i prvi slučaj da je pozvan fudbaler koji ne igra u najjačim ligama Evrope.
129 pregleda 1 komentar(a)
Kato, Foto: Savo Prelević
Kato, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2017. 15:47h

Bivši igrač pljevaljskog Rudara, Kohei Kato, koji sada nastupa za bugarski Beroe, dobio je poziv da zaigra za A reprezentaciju Japana.

Ovo je, zanimljivo, prvi slučaj u istoriji japanske selekcije da je pozvan igrač koji nikada nije igrao tamošnju Džej ligu, ali i prvi slučaj da je pozvan fudbaler koji ne igra u najjačim ligama Evrope.

Kato se afirmisao u Rudaru, čiji je dres nosio pune dvije godine, od 2013. do 2015. Za Pljevljake je odigrao 61 utakmicu i postigao osam golova, a osvojio je i šampionsku tutulu.

"Ispunjen mi je igrački san, dobio sam priliku da se nametnem i daću sve od sebe da iskoristim ukazanu priliku. Moj san i ovaj uspjeh je ostvaren zahvaljući šansi koju sam dobio dvije godine igrajući za Rudar u Crnogorskoj ligi. Mnogo sam napredovao kroz treninge i utakmice, i bez toga sigurno ne bi bilo napretka u mojoj karijeri", kazao je Kato, koji je iz Rudara otišao u poljski Podbeskidze, da bi potom prešao u Bugarsku.

"Igrajuci u Poljskoj i Bugarskoj, mogu da kažem da Crnogorska liga nije slabija od od ove dvije lige. Sve je na nama igračima,da li ćemo da se žrtvujemo i posvetimo, kako na treningu tako i van terena. Najveću zahvalnost dugujem mojim koordinatorima, Predragu Stevoviću i i Takafumiju Osaki, kao i Rudaru koji mi je dao šansu", kazao je Kato.

On je stigao u Crnu Goru 2013. godine, posredstvom Predraga Stevovića.

"Veliko priznanje za rad i odricanje momka koji je svojim radom treba da bude primjer ne samo japanskim, nego i našim igračima u Crnoj Gori. Ko ga je upoznao zna da je on primjer ljudskih i profesionalnih vrijednosti. Takođe, ovo je potvrda da se može i iz naše Prve lige napraviti uspjeh, ali samo sa velikim radom i disciplinom. Nazalost,većina fudbalera u našoj ligi priča puno, uključujući i japanske, a malo radi.O kolina od porodice do kluba i trenera ih mazi, podilazi im i učestvuje u njegovom propadanju. Tako ne samo što ne postaju uspješni fudbaleri, nego nijesu spremni da opstanu kasnije u društvu i izbore se za status.Fudbal je fascinantan sport, svima daje šansu, ali ima standarde i kriterijume koje treba ispuniti da bi se uspjelo", kazao je Stevović.

Japan 7. juna igra prijateljsku utakmicu sa Sirijom, a šest dana kasnije u kvalifikacijama za Mundijal gostuje selekciji Iraka.

Bonus video: