Ulog je ogroman - plasman u Ligu šampiona

Murinjo ima šest pobjeda u isto toliko mečeva u karijeri protiv velikana iz Amsterdama...
54 pregleda 0 komentar(a)
Žoze Murinjo Mančester junajted, Foto: Reuters
Žoze Murinjo Mančester junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 08:30h

Ajaks niko nije očekivao u finalu, Mančester junajted do prije dva mjeseca Ligu Evrope nije ni cijenio kao najvažnije takmičenje u sezoni...

Stari kontinent je definitivno dobio finaliste kojima se malo ko nadao u posljednjem meču u sezoni na "Frends areni" u Stokholmu (20.45 časova).

Slavni holandski klub je u finalu nekog evropskog takmičenja prvi put nakon 21 godinu - još od 1996. i duela za titulu u Ligi šampiona kada je poražen od Juventusa, a kuriozitet je da tim koji ove sezone vodi Peter Boš u prosjeku ima svega 21 godinu.

"Možemo do titule ako nametnemo ritam koji nam odgovara. Vodim mlad tim i to moj posao čini još zanimljivijim", rekao je trener Ajaksa.

"Kopljanici" su jednom, i to 1992. godine, osvojili ovo takmičenje (tada se zvalo Kup Uefa), a Mančester junajted to do sada nije uradio nijednom.

Junajted je Premijer ligu ove sezone završio na šestom mjestu, a možda bi bilo i drugačije da Žoze Murinjo nije svjesno u prvi plan stavio Ligu Evrope, znajući da njen pobjednik ide u Ligu šampiona naredne sezone.

Pred večerašnje finale se, ipak, mnogo više priča o terorističkom napadu u Mančesteru u kojem su poginule 22 osobe. Zato je o otkazana pres konferencija Junajteda (Uefa se odmah složila s molbom engleskog kluba), pa se Murinjo javnosti obratio preko zvaničnog sajta kluba.

"Tužni smo zbog sega što se dogodilo. Nikom nije lako, pa ni nama. Na ovo putovanje ne možemo da idemo srećni kao da se ništa nije dogodilo. Jer, dogodila se tragedija u našem gradu", istakao je Murinjo.

U šest dosadašnjih utakmica protiv Ajaksa, Portugalac je slavio svih šest puta - bilo je to u Ligi šampiona dok je vodio Real Madrid.

"Crveni đavoli" nisu poraženi u Ligi Evrope ove sezone, imaju sedam pobjeda i tri remija, a Ajaks će sezonu pamtiti po tome što će odigrati čak 56 utakmica, najviše u istoriji kluba.

Zanimljivo je i da se se večerašnje finale Lige Evrope igra na isti datum kao i finale Liga šampiona prije 22 godine kada je Ajaks postao prvak Evrope.

Tada je pred supertantovanim timom Luja van Gala pao Milan, a jedini gol dao je Patrik Klajvert.

Bonus video: