TOP 10 mečeva i "taksi za Majkona"

Totenhem ima bogatu istoriju, pa je ESPN sastavio listu od 10 najvećih utakmica koje su se odigrale na stadionu koji će biti srušen narednih dana
1 komentar(a)
Totenhem "Vajt Hart lejn", Foto: Reuters
Totenhem "Vajt Hart lejn", Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 11:14h

Totenhemov dom "Vajt Hart lejn" je prije dva dana otišao u istoriju, duel sa Mančester junajtedom bio je posljednji u kojem se kotrljava lopta na drugom najvećem stadionu u sjevernom Londonu.

Junajted je pao (2:1), navijači su istovremeno slavili trijumf i tugovali što napuštaju građevinu koja postoji od 1899. godine, a Totenhem će u avgustu 2018. preseliti na novi stadion čiji kapacitet će biti oko 60 hiljada mjesta.

Totenhem ima bogatu istoriju, pa je ESPN sastavio listu od 10 najvećih utakmica koje su se odigrale na "Vajt Hart lejnu".

Totenhem - Kru 13:2 (FA kup, februar 1960)

Bila je to najubjedljivija pobjeda Totenhema u FA kupu u 20. vijeku. Na poluvremenu je bilo čak 10:1, navijači Krua su molili boga da igrači njihove ekipe i ne zaigraju u nastavku...

"I danas sam ljut zbog tog poraza. Ponižavajući je, pogotovo što su neki od nas mislili da mogu da pobijede", rekao je tadašnji golman Krua Dejvid Evans.

Totenhem - Gornik 8:1 (Kup šampiona, septembar 1961)

Prvi meč Sparsa u Kupu šampiona na "Vajt Hart lejnu" je bio čudesan za 65 hiljada navijača na stadionu.

Sparsi su u prvom meču poraženi u Poljskoj sa 4:2 nakon što su u 30. minutu gubili sa 4:0. Revanš u Londonu je potom bio spektakularan, Gornik je razbijen za jednu od najvećih pobjeda u istoriji Totenhema.

Totenhem - Volvs 1:1 (Kup Uefa, maj 1972)

Ta 1972. godina će se pamtiti po trofeju u Kupu Uefa, i to nakon što je osvojena protiv rivala iz tadašnje Prve divizije - Vulverhemptona.

Totenhem je u prvom meču u gostima slavio sa 2:1, a onda je pred 50 hiljada navijača u sjevernom Londonu golom Alana Malerija izvukao remi (1:1) i osvojio drugi od ukupno tri evropska trofeja.

Totenhem - Lids junajted 4:2 (april 1975)

Dva dana nakon što je izgubio u derbiju od Arsenala, Totenhem je igrao meč za goli život - za opstanak u ligi.

I to protiv tada najjačeg mogućeg rivala, Lids junajteda, predvođenog čuvenim menadžerom Donom Revijem.

Sparsi su uspjeli, izbjegli su ispadanje i savladali Lids sa 4:2...

Totenhem - Arsenal 5:0 (april 1983)

Totenhem je u ovaj meč ušao oslabljen neigranjem Stiva Perimana, Glena Hodla, Osvalda Osija Ardilesa i Rikija Vile, ali mu to nije smetalo da ponizi rivala iz sjevernog Londona.

Domaćin je poslije 18 minuta vodio rezultatom 3:0, a kasnije postigao još dva pogotka za jedan od najtežih poraza „tobdžija“ u istoriji u duelima sa Totenhemom.

Totenhem - Anderleht 1:1 (maj 1984)

Treći i zasada posljednji evropski trofej Totenhem je osvojio 23. maja prije 33 godine.

U finalnom dvomeču protiv Anderlehta odlučivali su penali nakon što je u oba susreta rezultat bio 1:1.

"Te noći je na "Vajt Hart lejnu" atmosfera bila takva da smo znali da i rezultat mora da bude poseban“, rekao je bivši vezista Totenhema Gari Mabut.

Totenhem - Mančester junajted 4:1 (januar 1996)

Bio je to period jakog Mančester junajteda koji je u London stigao nakon 10 vezanih mečeva bez poraza protiv Totenhema.

Tog prvog januara 1996. "crveni đavoli" su naišli na nagaznu minu - golovi Tedija Šeringema, Sola Kempbela i dva puta Krisa Armstronga nanijeli su težak poraz ekipi ser Aleksa Fergusona.

Totenhem - Arsenal 5:1 (januar 2008)

U bliskoj prošlosti visoka pobjeda 2008. od u revanšu polufinala Ligakupa od 5:1 bila je neka vrsta satisfakcije za navijače, jer su uglavnom gledali u leđa Vengerovom Arsenalu.

Na kraju je osvojen i trofej, a menadžer Sparsa tada je bio Huande Ramos...

Totenhem - Inter 3:1 (novembar 2010)

Inter je u London stigao kao aktuelni prvak Evrope ne sluteći šta ga čeka.

Garet Bejl se poigravao sa Majkonom, Luka Modrić i Rafel van der Vart držali sredinu terena, pa je Totenhem ubjedljivo sa 3:1 savladao ekipu koju je vodio Rafael Benites.

"Taksi za Majkona", pjevali su navijači Sparsa i šalili se na račun Brazilca kojem je Bejl radio šta je želio.

Totenhem - Arsenal 2:0 (april 2017)

U posljednjem derbiju sjevernog Londona Totenhem je pobijedio Arsenal sa 2:0 i promijenio istoriju - postalo je jasno da će prvi put od 1995. godine sezonu završiti ispred "tobdžija" na tabeli Premijer lige.

Golovi Delea Alija i Harija Kejna obilježili su derbi u trenutku kada je Totenhem i dalje bio u igri za titulu.

I Maradona je igrao za Totenhem

Na "Vajt Hart lejnu" je igrao i Dijego Armando Maradona, i to u dresu Totenhema!

U pitanju je bio samo revijalni meč koji je u maju 1986. odigran u čast legende kluba Osvalda Ardilesa, Maradoninog zemljaka.

Tada je u Londonu gostovao Inter, Totenhem je pobijedio sa 2:1, a golove za Sparse su postigli Kliv Alen i Mark Falko.

"To je jedina noć u kojoj sam odigrao fudbalsku utakmicu, a da sam se osjećao kao gledalac. Tada sam, u stvari, shvatio da su Maradona i Glen Hodl igrači s druge planete", rekao je Alen.

Maradona je dobio ovacije Engleza, a samo mjesec kasnije je postao omražena ličnost na Ostrvu nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku dao gol Albionu rukom, pogodak koji je kasnije dobio ime "mano de dios".

Bonus video: