Vrtić iz Golubovaca hoće u Evropu, a mogao je i do titule

„Ako ove sezone, poslije svega, izađemo u Evropu, bio bi to rezultat ravan osvajanju titule 2007. godine“, kaže trener Duško Vlaisavljević, koji je na kraju prvog dijela sezone zamijenio Dejana Vukićevića
76 pregleda 0 komentar(a)
Zeta, Foto: Savo Prelević
Zeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2017. 10:35h

Deceniju od osvajanja prve, istorijske i jedine titule, Zeta ponovo ima tim o kome se priča na domaćoj fudbalskoj sceni.

U prethodne četiri sezone, prvi šampion Crne Gore nije mogao bolje od osmog mjesta, posljednji put u top 3 društvu bio je 2012, ali sa 20 bodova manje od Budućnosti...

U posljednjih pet kola tekućeg šampionata, Zeta ulazi kao ozbiljan kandidat za izlazak na evropsku scenu, a da je bivši predsjednik Rajo Božović uspio da obuzda svoj temperament i da dva puta nije posjetio službene prostorije, što mu je izričito zabranjeno zbog „grijehova iz prošlosti“, bila bi i kandidat za titulu.

Sa šest bodova, koje joj je oduzela Disciplinska komisija FSCG, bila bi na svega minus tri od lidera.

Ovako, Budućnost bježi devet, Mladost pet, a Sutjeska i Dečić po tri boda.

„Ako ove sezone, poslije svega, izađemo u Evropu, bio bi to rezultat ravan osvajanju titule 2007. godine“, kaže trener Duško Vlaisavljević, koji je na kraju prvog dijela sezone zamijenio Dejana Vukićevića.

„Gubici bodova, koje smo na terenu osvojili, dva puta su poremetili ekipu. U prvom dijelu sezone oporavak je trajao duže, sada je, srećom, bio kraći, pa smo u igri za treće i četvrto mjesto“, ističe Vlaisavljević.

Nisu samo kazne uticale na to da nekadašnji selektor mlade reprezentacije eventualni izlazak na evro-scenu proglasi podvigom...

„Imamo najmlađu ekipu u ligi, ne računajući možda Jedinstvo, koje je podmladilo tim kada je bilo jasno da ne može da ostane u ligi. Od standardnih prvotimaca golman Božović ima 32, a Ljuljđuraj 24 godine - ostali su mlađi. Takođe, jedini smo sastav koji nema nijednog stranca, sve naša djeca. Od igrača koji su prvotimci, njih devet igra za nacionalne selekcije, od seniorske do kadetske“, ističe Vlaisavljević.

Zeta ovog proljeća leti upravo na krilima najmlađih - Nikola Krstović je prvi fudbaler rođen 2000. godine, koji je postigao gol u CFL, a pogotkom protiv Dečića stigao je do cifre pet. Više od njega u drugom dijelu sezone dao je samo Paunović iz Iskre.

„Krstović je veliki potencijal, a samo zbog neiskustva nije imao bolji golgeterski učinak. On je dijete, tek je napunio 17, nema ljutnje zbog promašaja. Njegov skor, međutim, pokazuje kako igramo - brzo, napadački, kreativno...“, ističe trener Zete.

Pored Krstovića, sezona koja je pri kraju donijela je punu afirmaciju Kukuličića, Vukčevića, 16-godišnji Pešukić je u prošlom kolu postigao seniorski prvijenac, Kalezić je osvježenje...

„Žao mi je zbog igrača što smo ostali bez bodova koje smo zaslužili na terenu, što nismo u boljoj poziciji pred finiš, ali borićemo se za Evropu do posljednjeg minuta. Zeta je, kako god se završi, ove sezone napravila korak naprijed, i u rezultatima, ali najviše u igri i pristupu igri, te lansiranju velikog broja mladih igrača. Za njih bi plasman u kvalifikacije za Uefino takmičenje bila nagrada za sve i prilika da na većoj sceni pokažu koliko su talentovani“, zaključuje Vlaisavljević.

Bonus video: