El Klasiko - mečevi koji su ispisivali istoriju i odlučivali o titulama

Real ima i meč-loptu za titulu, jer u derbi ulazi sa tri boda više i utakmicom manje od Barse
72 pregleda 2 komentar(a)
El klasiko, Foto: Reuters
El klasiko, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 08:00h

Real i Barselona u nedjelju od 20 i 45 igraju El Klasiko na „Bernabeuu“.

Real ima i meč-loptu za titulu, jer u derbi ulazi sa tri boda više i utakmicom manje od Barse.

Ukoliko pobijede, „merengesi“ će imati plus šest, šest mečeva prije kraja Primere.

Bila bi to prednost koja bi garantovala miran finiš i, gotovo izvjesno, titulu koja se čeka od 2012. godine.

Nije, naravno, prvi put da dueli Reala i Barse direktno odlučuju o trofeju.

Evo pet duela između dva najveća španska tima, koja su uticala na rasplet sezone.

Barselona - Real 3:1, mart 1960

Real je u to vrijeme bio neprikosnoveni tim u Evropi, a na gostovanje Barseloni došao je sa dva boda prednosti. Kada je Alfredo di Stefano izjednačio u drugom poluvremenu, izgledalo je da titula ide u Madrid.

Međutim, Eulogio Martines i Ramon Viljaverde za nepuna dva minuta donijeli su Barseloni veliku pobjedu, kojom se izjednačila po broju bodova, ali preuzela vrh zbog bolje gol-razlike.

Prednost je sačuvala do kraja i osvojila titulu.

Real - Barselona 0:1, maj 1994

Bila je to jedna od najuzbudljivijih sezona u istoriji španskog fudbala. Real nije bio kandidat za titulu, ali je u pretposljednjem kolu imao zadatak da zaustavi Barselonu u pokušaju da dostigne lidera - Deportivo.

Giljermo Amor je, međutim, donio pobjedu Kataloncima, odluka o tituli ostavljena je za posljednjih 90 minuta.

Barsa je na svom terenu savladala Sevilju, a Deportivo igrao neriješeno sa Valensijom, tako što je Miroslav Đukić promašio penal za pobjedu i titulu.

Pehar je stigao na „Nou kamp“, četvrru godinu zaredom u eri trenerske dominacije Johana Krojfa.

Real - Barselona 2:6, maj 2009

Poslije haotičnog prvog dijela sezone pod Berndom Šusterom, Real se preporodio dolasko Huandea Ramosa, pobijedio na 17 od 18 mečeva. Pobjedom u derbiju, zaostatak za Barselonom bio bi smanjen na samo bod, ali se potencijalni preokret pretvorio u debakl. Fudbalski analitičari smatraju da je ova utakmica bila prekretnica u modernom fudbalu, jer je Pep Gvardiola prvi put uveo poziciju (i termin) - „lažna devetka“, koju je igrao Leo Mesi.

Dva gola postigli su Mesi i Anri, po jedan Pujol i Pike, za Real su strijelci bili Iguain i Serhio Ramos.

HIGHLIGHTS Real Madrid v FC Barcelona, 2-6... by fcbarcelona

Real - Barselona 0:2, april 2010

Barsina tripla-kruna 2009, natjerala je Florentina Peresa da potroši preko 200 miliona eura u prelaznom roku, dovede Ronalda, Kaku, Ćavija Alonsa i Benzemu da bi prekinuo dominaciju Barse.

Trka za titulu bila je dramatična, uoči derbija u Madridu, rivali su bili poravnati. Mesi i Pedro, dva igrača iz Barsine škole, prelomili su utakmicu, pa su španski mediji konstatovali da je „kantera“ (akademija) pobijedila „karteru“ (novčanik).

Real Madrid 0-2 Barcelona by tooons1

Barselona - Real 1:2, april 2012

Real je promijenio tri trenera da bi prekinuo vladavinu Barselone i konačno uspio pod komandom Žozea Murinja, koji je vodio ekipu do rekordnih 100 bodova u šampionatu.

Odlučujući su osvojeni na „Nou kampu“, golom Kristijana Ronalda, koji je proslavio pogodak tako što je gestikulacijom „utišao“ 99 hiljada navijača Barselone.

To je, ujedno, i posljednja titula Reala...

Barcelona vs Real Madrid 1-2 (EL Clasico 21/4... by KelvinNamon

Real prvi put potrošio manje od Barse

Dok se Barselona sprema da se vrati u igru za titulu, klupski čelnici sigurno razmišljaju zašto bi ova sezona mogla da se završi rezultatskim fijaskom, i pored velikih ulaganja u ekipu prošlog ljeta.

Preko 120 miliona eura su potrošili Katalonci za dovođenje novih igrača, od kojih je samo Samuel Umtiti izborio mjesto u prvom timu, dok su Pako Alkaser i Andre Gomeš proglašeni skupim promašajima.

Poslije 18 godina, Barsa je potrošila više novca od madridskog rivala u prelaznom roku - Real je minulog ljeta vratio Alvara Moratu iz Juventusa za 30 miliona, a Marka Asensija sa pozajmice iz Espanjola.

Sa gotovo istim timom kao prošle godine, Real je u igri za duplu krunu - titulu u Španiji i Evropi, na šta čeka od 1958. godine.

Bonus video: