Prvi put u 100 godina - amateri u četrtfinalu FA Kupa Engleske

Prije Linkolna, posljednji amaterski sastav koji je igrao četvrtfinale FA Kupa bio je sastav londonskog Kvins Park Rendžersa iz 1914. godine.
53 pregleda 0 komentar(a)
Linkoln, Foto: Reuters
Linkoln, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2017. 19:43h

Fudbaleri engleskog petoligaša Linkolna promijenili su prošlog mjeseca klupsku istoriju, plasiravši se u osminu finala FA Kupa nakon ravno 115 godina.

Danas su ispisali istoriju engleskog fudbala - postali su prva amaterska ekipa (koja ne igra u jednoj od četiri profesionalne divizije) koja se plasirala u četvrtfinale najstarijeg takmičenja na svijetu nakon više od jednog vijeka, odnosno 103 godine.

Prije Linkolna, posljednji amaterski sastav koji je igrao četvrtfinale FA Kupa bio je sastav londonskog Kvins Park Rendžersa iz 1914. godine.

Popularni "impsi" uradili su to na čudesan način, dramatičnom pobjedom u gostima protiv Premijerligaša Barnlija, pogotkom Sina Redžita u 89. minutu!

BBC je izračunao - razlika u plasmanu dva tima kroz pet različitih liga iznosi 81 poziciju.

"Ovo je fudbalsko čudo. Ne postoje riječi kojima mogu da se opišu naša osjećanja, kao i veličina podviga koji smo ostvarili. Svaka čast momcima, bili su nevjerovatni", kazao je trener Linkolna Deni Koli, čija je ekipa postigla gol iz prvog udarca na meču.

Barnli je jedan od četiri najbolja domaćina u eliti (uz Čelsi, Totenhem i Arsenal), a danas je poražen kod kuće od amatera - to je Engleska, to je mitski FA Kup...

Petoligaš je prošao, a ispao je prvak Premijer lige - Lester je nastavio očajnu seriju rezultata porazom na gostovanju drugoligašu Milvolu.

Da sve bude gore po Klaudija Ranijerija, poraz je došao u 90. minutu, i to u momentu kada su "lisice" imale igrača više - Kuper je isključen u 52. minutu, što nije smetalo omiljenom timu junaka "Mućki", Del Boja i Rodnija, da u posljednjim sekundama preko Kamingsa stignu do velike pobjede.

"Razočaran sam - bila je ovo velika šansa da prođemo dalje", procijedio je Ranijeri.

Nakon meča, navijači Milvola uletjeli su na teren da proslave plasman u četvrtfinale, provocirali pristalice gostiju, pa je engleska policija morala da smiruje strasti.

Mančester siti mora na popravni, i to na svom terenu, nakon remija bez golova u gostima protiv Hadersfilda.

Čelsi neće morati da igra dodatni meč, jer je sav posao završio danas Vulverhemptonu - Antonio Konte je izveo najjači tim, a Pedro i Dijego Kosta u nastavku krunisali bolju igru lidera Premijer lige.

Rezultati:

Barnli - Linkoln 0:1

Redžit 89.

Hadersfil - Mančester siti 0:0

Midlzbro - Oksford 3:2

Lidbiter (penal) 26, Geštede 34, Stuani 86. - Magire 64, Martines 65.

Milvol - Lester 1:0

Kamings 90.

Vulverhempton - Čelsi 0:2

Pedro 65, Kosta 89.

Nedjelja:

Fulam - Totenhem (15 h)

Blekburn - Mančester junajted (17)

Ponedjeljak:

Saton - Arsenal (21)

Bonus video: