Ibra je trendu - najbolji igrač ikada kojeg je neki klub doveo za džabe?

Dosta je sličnih primjera iz prošlosti - Roberto Bađo, Stiv Mekmanaman, Henrik Larson, Mihael Balak, Pol Pogba i Robert Levandovski žestoko su se isplatili klubovima koji su ih doveli za džabe
83 pregleda 0 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Reuters
Ibrahimović, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2017. 15:14h

Zlatan Ibrahimović ima 35 godina, u Mančester junajtedu je svega sedam mjeseci, a već piše istoriju kluba sa Old traforda - pogađa u kontinuitetu i ruši rekorde.

U nedjelju je golom protiv Lestera postao najstariji igrač u istoriji Premijer lige koji je došao do cifre od 15 golova u jednoj sezoni. Brojku će, izvjesno je, uvećati do kraja sezone.

Ibra je u svim takmičenjima ove sezone postigao 20 golova. Posljednji fudbaler Junajteda koji je tako brzo stigao do te cifre bio je Holanđanin Robin van Persi u sezoni 2012/13.

Šveđanin je ljetos stigao na Old traford kao slobodan igrač, nakon što mu je istekao ugovor sa Pari Sen Žermenom. "Đavole" nije koštao ni cent, naravno ne računajući njegovu platu.

Engleski mediji su se zapitali - je li Ibrahimović najbolji igrač u istoriji fudbala koji je stigao u neki klub bez obeštećenja?

"San" je ponudio nekoliko primjera iz prošlosti.

Legendarna italijanska desetka, Roberto Bađo, 1997. godine je prešao iz Milana u Bolonju bez obeštećenja. Navijači kluba sa "Renato Dal'Are" nisu mogli da se načude čudu - Bađo je u njihovom timu doživio drugu mladost, postigao 22 gola, kandidovao se za Zlatnu loptu "Frans fudbala" i izborio mjesto u reprezentaciji Italije na Svjetskom prvenstvu 1998.

Dvije godine kasnije Real Madrid je imao sreće sa Stivom Mekmanamanom, jednom od legendi Liverpula. Na "Enfild roudu" su dopustili da ih napusti bez obešetećenja, a tadašnji trener Reala Gus Hidink, osjetio je da je poteban Madriđanima.

Bio je posljednja Hidinkova akvizicija u Realu, a ostalo je istorija - Englez je sa "kraljevskim klubom" osvojio dvije Lige šampiona, igrao u timu sa Zidanom, Figom, Ronaldom, Bekamom...

Godine 2004, Barselona je uzela Šveđanina Henrika Larsona iz Seltika. Sa tek zaliječenom povredom prednjih ukrštenih ligamenata koljena, na "Nou Kampu" su smatrali da bi mogao da pomogne - posebno zbog toga što za njega nije trebalo platiti obeštećenje.

Dvije godine kasnije, Larson je postigao odlučujući gol u finalu Lige šampiona protiv Arsenala (2:1) i donio Kataloncima drugu titulu prvaka Evrope, prvu nakon 1992. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, još jedan veliki evropski igrač promijenio je klub bez obeštećenja - Njemac Mihael Balak je u slobodnom transferu, avgusta 2006, prešao iz Bajerna u Čelsi.

Na "Stamford bridžu" se zadržao četiri godine - osvojio je Premijer ligu, tri FA kupa i jedan Liga kup, a igrao je finale Lige šampiona 2008.

U red najvećih transfera igrača bez obeštećenja svakako i spada prelazak Andree Pirla iz Milana u Juventus 2011. godine.

Na "San Siru" su smatrali da je tada 32-godišnji fudbaler prošao igrački zenit, a Pirlo ih je bolno razuvjerio - bio je lider tima koji je osvojio četiri uzastopna Skudeta. Dok je Milan patio, Pirlo je cvjetao sa "starom damom" - čak tri puta zaredom je biran za najboljeg fudbalera Serije A.

Pirlov tadašnji saigrač, Pol Pogba, ovog ljeta je prešao u Mančester junajted iz Juventusa za 100 miliona eura, što je apsolutni svjetski rekord.

Četiri godina ranije, nije bilo tako - Francuz je prešao iz Mančestera u Juventus za džabe, kao možda i jedina trenerska greška slavnog ser Aleksa Fergusona. Juventusu se višestruko isplatio - prvo igrački, a onda i novčano...

Još jedna velika zvijezda je bez obeštećenja promijenila klub. Na ljeto 2014. godine Robert Levandovski je kao slobodan igrač prešao iz Borusije Dortmund u Bajern, na zaprepašćenje navijača "milionera".

Osim što im je najbolji igrač prešao u redove najvećeg rivala, čelnici Borusije na ovom transferu nisu zaradili ni cent...

Bonus video: